Атанас Узунов: Днес вкарваме BAР, утре ще махнем напълно съдиите

OFFNews 16 декември 2019 в 10:12 2666 0

Eдин от най-успешните български съдии Атанас Узунов сподели пред "България днес", че системата за видеоасистенет арбитри, известна съкратено като ВАР, е вредна за футбола.

В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали тя трябва да бъде въведена в българския футбол. Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев нададе вой и обяви, че иска ВАР в родното първенство.

"Слушах изказването на Домусчиев за въвеждането на ВАР, но това много трудно ще се осъществи в България. Трудно ще издържат отборите.

Постоянно ще се изисква нещо от тях - било камери, било охрани, било турникети. Допълнително са нужни доста средства за тези съдии, които обслужват ВАР-а.

Ако УЕФА го постави като задължително изискване, искаш - не искаш, ще трябва да монтираш системата. Но аз не го приемам.

Неслучайно някои от големите съдии също се обявиха против. Пиерлуиджи Колина заради това нещо напусна съдийството. Футболната игра е създадена за хората от време оно. Тя е създадена с 22-ма състезатели и трима съдии.

Днес вкарваме BAР, утре ще махнем напълно съдиите. Гледам на монитора отгоре - сигналът за дузпа ще е един, за фаул - друг, за червен картон - трети.

За какво са тогава съдиите? Вярно е, че се греши понякога, но и това е част от играта. За това е по-емоционална. Ритъмът на играта се забавя и за самите фенове не е добре. В един момент радостта от гола е голяма, после искат ВАР и попадението се отменя.

Който от съдиите направи някаква фрапантна грешка, да си носи последствията. Ще дойде време и всички решения ще се отсъждат със сигнализация", каза Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews