Александър Василев пред Nоstrabet: Касапницата ще е голяма, но Черно море ще играе в Европа

OFFNews 06 февруари 2024 в 11:04 734 0

Василев

Снимка Nostrasbet.com

Александър Василев

Един от най-силните играчи на Черно море и с голяма заслуга за историческото първо място след есенния полусезон – Александър Василев, изненадващо обяви преди началото на зимната подготовка, че прекратява активната си състезателна кариера.

Пред медията Nostrаbet.com универсалният футболист призна, че му е било изключително трудно да вземе подобно решение и обясни защо го е направил.

Г-н Василев, разбрахме, че спирате с футбола заради личния Ви бизнес, но нямаше ли възможност да носите две дини под една мишница?

При мен бяха три, тъй като преди половин година, когато започнах да развивам втория си бизнес, стана още по-сложно да се справям успешно на три фронта и да съм еднакво полезен на трите места. Решението ми бе добре обмислено през последните месеци, след много безсънни нощи и бе необратимо, тъй като преди всичко съм глава на семейството си и искам да обезпеча бъдещето му.

Защо не изчакахте още няколко месеца, за да опитате да станете шампион и с Черно море?

Вижте, аз шампион съм ставал 4 пъти, и повече исках да усетя тръпката да играя в Европа с Черно море. Но, ако бях го направил през лятото и след това веднага да се откажа, щеше да е непочтено към Черно море. По-правилно беше да спра сега, за да имат време да намерят друг изпълнител на моята позиция, ако преценят и затова ги уведомих далеч преди началото на подготовката.

Кога казахте на Илиан Илиев, че повече няма да играете футбол?

Запознах го с моето решение на 20 декември в разговор с него. Той държеше да остана, но за мен път назад вече не съществуваше. Ако бях някой, при който водещи са парите, щях да започна тренировки в началото на януари, за да си взема декемврийската заплата. Щях да отида и на лагера в Турция, за да си взема януарската. Но нямаше да е честно към Черно море.

Как се чувствахте, докато обмисляхте решението?

Знаех, че футболът ще ми липсва, но нямах друг изход. Аз ставах в 6 часа и в следващите 8 часа от деня пътувах 50 километра и провеждах 100-150 телефонни разговора. В 14 часа отивах на тренировка емоционално изтощен и след като съм си вложил енергията на друго място. След тренировката пък ме чакаха още 40-50 разговора. Дълго време беше така през есента и личните ми ангажименти ми пречеха да давам най-доброто от себе си за Черно море в тренировките.

Илиан Илиев усети ли това?

Да. Имахме няколко разговора с него и той ми казваше: Саше, какво става, не си свеж, не си на 100 процента. Аз самият също изпитвах дискомфорт, че ми плащат заплата, а не правя така, че да я заслужа. Често ставах в 4 сутринта и си казвах, че ми предстои поредния тежък ден, в който ще се разкъсам между три места, и накрая прецених, че Черно море не заслужава да го предам. А и съм свикнал всичко в живота да го правя на максимума – дали успявам, дали се провалям, зависи от мен самия.

Вашите съотборници бяха ли наясно какво се случва с Вас?

На голяма част от играчите бях споделил и те знаеха за намерението ми. Всички обаче ми отговаряха с ирония и абсолютно никой не вярваше, че ще имам смелостта да направя тази крачка, а то това си беше и истината. Ако трябва да бъда честен, предвид това, което се случваше с мен, не можех да се примиря и се измъчвах. Преди например след тренировки, оставах известно време. Правех стречинг и фитнес, говорих си с момчетата в съблекалнята, имаше шеги, закачки и настроение. През последните месеци спрях да правя всичко това.

Според Вас, докъде може да стигне Черно море напролет?

Ако има спортсменство и обективно съдийство, в което се съмнявам, Черно море ще се бори до края да стане шампион. В най-лошия случай обаче отборът ще завърши в тройката и ще играе в Европа. За съжаление обаче Черно море тепърва го очаква голяма касапница и ще го разберат още в първия пролетен мач.

Значи допускате, че съдиите ще порязват „моряците“?

Ами то се видя още през есента. Не може Черно море да е лидер и при гостуването му във Велико Търново съдията да свири 60 на 40 в полза на домакините. Не говоря, че им даде дузпа накрая, говоря за цялостното ръководене на мача. Ще ви кажа и друго. Миналото лято преди една контрола разговарях с великотърновски съдии и ги попитах защо не идват да свирят мачове на „Тича“. Те ми отговориха с ирония: Не ни дават, защото са недоволни от нас. После разбрах от тях, че, за да растеш в съдийството, някой от водещите клубове трябва да те вземе под крилото си. Гледам сега, че един наш изявен арбитър, който сигурно има 100 мача, но в 70 от тях сигурно му е казано как да завършат, съдия, който е ощетявал и Черно море, вече свири в Европа...

Какви спомени ще запазите от Черно море?

Определено това ще бъдат едни от най-приятните ми във футбола, и мога да кажа, че преди да дойда на „Тича“, на сърцето ми бе Берое, но сега са Берое и Черно море. Бил съм на много места, където е имало добър колектив, но такъв, какъвто има в Черно море, никъде не бях виждал. А това се случва, тъй като Илиан Илиев оставя футболистите да си направят колектива, а те самите, които са хора с много житейски ценности, поставят колектива над отбора. Такъв сплотен колектив, какъвто има в Черно море, едва ли има на Балканите. Оттук нататък ставам фен на Черно море и ще го подкрепям.

Ще се справи ли Илиан Илиев и с националния?

Под негово ръководство ще има промяна в резултатите, тъй като той има специфичния подход да стига близко и непринудено до футболистите, да обединява различни характери за една кауза и впоследствие играчите да пресъздават идеите му на терена. Илиан казва на футболистите: Пичове, правете каквото искате, аз ще ви разбера“. И нещата се получават. Но повече ме притеснява, че Илиан ще води държавния тим в момент, в който футболът у нас не се управлява правилно.

Бъдете по-конкретен?

Ами, виждате, че ще направят 4-5 нови стадиона, на Ботев и Локомотив в Пловдив, на ЦСКА, сигурно и нов национален. Но защо не се изграждат бази, защо нямаме подготвени специалисти, които да работят с децата от най-ранната им възраст. Футболът обаче е отражение на случващото се в държавата. Не може правителства да се сменят всяка година и нашият футбол да е наред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!