Вишеградската четворка с обща позиция за отстъпките, които Англия поиска от ЕС

OFFNews 05 февруари 2016 в 18:27 5750 1

Вишеградската четворка ще излезе с обща позиция по отстъпките, които Великобритания иска от ЕС, за да остане в Съюза. 

Преди дни Брюксел представи проекта с отстъпките, договорени с Великобритания, за оставането на Обединеното кралство в ЕС.

Договорените с Лондон отстъпки включват ограничаване на социалните помощи за работници от други страни членки на ЕС за период до 4 години.

Договорена е и промяна в размера на детските надбавки, които могат да бъдат получавани във Великобритания. Те вече ще бъдат в размера, който заплаща родината на работниците, а не в размера, който се заплаща във Великобритания.

Лондон и Брюксел са договорили още разпоредба, която позволява на 55% от държавите членки да могат да искат спиране или преразглеждат на европейско законодателство.

Вишеградската четворка, в която влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария, има намерение да състави обща позиция по отношение на исканата от Великобритания реформа в ЕС.

Едно от основните им притеснения е предложението за ограничаване на помощите за граждани на други държави членки, като според тях това ще доведе до дискриминация.

„Разбираме, че Великобритания иска да реформира ЕС, защото в международен план Съюзът отстъпва, икономиката му е по-близо до стагнация, отколкото до растеж”, коментира в ефира на унгарско радио премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Очаква се в понеделник Орбан да се срещне с полския си колега Беата Шидло, за да разговарят по този въпрос.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика