Брюксел се съгласи на отстъпки, за да задържи Великобритания в ЕС

OFFNews 02 февруари 2016 в 21:56 8608 6

Брюксел представи проекта с отстъпките, договорени с Великобритания, като стъпка за оставането на Обединеното кралство в Европейския съюз.

След договорените отстъпки Великобритания може да проведе референдума за оставане в ЕС в рамките на следващите няколко месеца.

Предложенията ще бъдат гласувани и ще влязат в сила, ако бъдат подкрепени от останалите държави членки.

Договорените с Лондон отстъпки включват ограничаване на социалните помощи за работници от други страни членки на ЕС за период до 4 години.

Ограничението на социалните придобивки ще бъде градирано, като отначало те напълно ще се отнемат, а след това постепенно ще нарастват до достигане на пълния им размер.

Това ще важи за новопристигащите работници и няма да засяга тези, които вече се намират във Великобритания.

Проекторешението засяга само придобивките, които работникът получава на работното си място.

Промяна има и в размера на детските надбавки, които могат да бъдат получавани във Великобритания. Те вече ще бъдат в размера, който заплаща родината на работниците, а не в размера, който се заплаща във Великобритания.

Ограниченията ще могат да се налагат за определен период от време, като той не е определен в черновата и ще бъде договорен по време на гласуването на проекторешението.

Лондон и Брюксел са договорили още разпоредба, която позволява на 55% от държавите членки да могат да искат спиране или преразглеждат на европейско законодателство.

Ако проекторешението бъде одобрено, Великобритания ще бъде изключена от принципа на европейска интеграция за „все по-тесен съюз“.

Предвиждат се и мерки за защита на държавите извън валутния съюз от изолиране при съставянето на политики, свързани с регулацията на бизнеса.

Проекторешението съдържа още за опростяване на регулациите, включително чрез оттегляне на проекти и отмяна на съществуващи актове; последващи оценки на законодателството на национално и на европейско ниво; усилия за цялостно намаляване на регулативната тежест, особено върху малките и средните предприятия, намаляване на бюрокрацията, както и по-бързо завършване на работата по споразуменията за свободна търговия със САЩ , Япония, страните от Латинска Америка и от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Представители на британското правителство и на ЕС водеха преговори по исканията на Великобритания през последните месеци.

Британският премиер Дейвид Камерън подчерта, че е готов да подкрепи оставането на Обединеното кралство в ЕС, ако Брюксел се съгласи на някои отстъпки, чрез които Лондон ще има повече независимост и право на избор при следването на европейското законодателство.

Все още не е ясно обаче дали отстъпките на ЕС ще доведат до оставането на Великобритания в Съюза, тъй като евроскептиците все още са на мнение, че постигнатото е твърде малко. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък заяви в писмо до останалите държави членки, че предложението е добра основа за компромис, но предстоят още предизвикателства при преговорите. 

Окончателното споразумение трябва да бъде сключено на срещата на лидерите на държавите членки в Брюксел на 18 и 19 февруари. Очаква се тогава да станат ясни и повече подробности около споразумението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови