Учени предупредиха, че зелените цели на ЕС ще се разминават с проекта за 'устойчиво финансиране'

Йорданка Веселинова 07 декември 2020 в 16:55 1635 0

Снимка Pixabay

Учени от 27-те държави членки изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, в което алармират за разминаването между "зелените цели" на съюза за никакви вредни емисии до 2050 г. и предложеното "устойчиво финансиране" за държавите, пише великобританското издание "Financial Times".

Препоръките на ЕП:

В средата на ноември Европейският парламент одобри препоръките за по-доброто финансиране на "зеления преход" на Евросъюза към устойчива въглеродно неутрална икономика. Сред тях са преминаването от неустойчиви към устойчиви икономически дейности, намаляване на различията между държавите членки и създаването на устойчиви работни места. Публично финансиране обаче се предвижда само за националните и регионалните програми с голям потенциал. 

Според препоръките на ЕП трябва да бъдат прекратени публичните и частните инвестиции в икономически дейности, които замърсяват околната среда, когато има икономически осъществими алтернативи. Това обаче може да се окаже труднопостижимо в държавите, чиито икономики зависят от т.нар. "неустойчиви дейности".

Според препоръките държавите членки могат да избират своя енергиен микс, а преходът към неутрална по отношение на климата икономика трябва да запази равнопоставеността на предприятията в ЕС и да гарантира, че те остават конкурентоспособни, особено в случай на нелоялна конкуренция от трети държави.

Трансатлантическата екологична програма:

В края на миналия месец ЕС предложи да се създаде трансатлантическа екологична програма, чрез която да се координират и ръководят програмите по спазване на ангажимента за нулеви нетни емисии до 2050 г. Предложението идва на фона на победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ и обещанието му да присъедини отново страната си към Парижкото споразумение за климата.

ЕС предложи и създаването на съвместна инициатива в областта на търговията и климата, мерки за избягване на изместването на въглеродни емисии, съюз за екологосъобразни технологии, глобална регулаторна рамка за устойчиво финансиране, съвместно лидерство в борбата срещу обезлесяването и засилване на опазването на океаните.

Притесненията на учените:

123-ма учени от 27-те държави членки изпратиха отворено писмо до ЕК, в което изразяват "дълбоката си загриженост" за разминаването на зелените цели на съюза и проекта за устойчиво финансиране. Според тях това разминаване може да е причина за непостигане на целта за нулеви нетни емисии до 2050 г.

В писмото учените заявяват: "Проектът на ЕС за устойчиви икономически дейности и дефинициите за "зелена енергия" трябва да бъдат съобразени с дългосрочните цели на ЕС в допълнение с Парижкото споразумение." Те допълват, че тяхната дефиниция за зелена енергия - т.е. енергия, която отделя не повече от 100 грама въглероден диоксид на киловатчас, не е заложена в предложената правна рамка, което трябва спешно да бъде променено, защото липсата на точно определение за "зелена енергия" може да доведе до злоупотреби.

Учените твърдят още, че в ЕС много страни имат значителен ядрен и газов сектор и следователно те ще бъдат против санкциите за тази "нисковъглеродна енергия", пише "Financial Times". Учените обаче твърдят, че  ядрената енергия и газът не трябва да се разглеждат в категорията "зелени", въпреки че в законопроекта ядрената енергия не се споменава. 

Отвореното писмо идва на фона на общественото обсъждане на проекта, което приключва на 18 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови