Имаме нужда от нов реактор, за да постигнем целите на ЕС за нулеви емисии до 2050 г.

Ирина Евгениева 14 октомври 2020 в 13:09 2394 0

Страната ни има нужда от изграждането на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй", защото иначе няма как да постигнем заложените от ЕС цели за нулеви вредни емисии до 2050 година. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет.

"Трайната позиция на ЕК е, че именно чрез използването на ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници можем да постигнем тези амбициозни цели, които ЕС си поставя - беземисионна енергия", каза още енергийният министър.

Постигането на целите за нулеви вредни емисии може да стане само със затваряне на въглищните централи и замяната на произвеждания от тях ток с такъв от възобновяеми енергийни източници и ядрена енергетика, категорична е тя. 

Петкова обясни, че днес правителството е дало зелена светлина за започване на преговори между Българския енергиен холдинг и производители на оборудване за ядрени централи от САЩ за изграждане на нова мощност на АЕЦ "Козлодуй".

Тези американски компании разработват най-новите и съвременни технологии в областта на ядрената енергетика, включително и такива, свързани с малки модулни реактори, допълни тя.

Петкова уточни, че решението за изграждане на допълнителен реактор, не изключва продължаване на работата и по АЕЦ "Белене".

"Процедурата за АЕЦ "Белене" е в ход, но има забавяне на отделните етапи заради кризата с COVID-19", каза тя.

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че се върви към изграждане на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови