Властта иска да запази тецовете на въглища до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2020 в 10:41 2966 0

Теменужка Петкова

Въглищните централи в България ще бъдат използвани до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в "Денят с Георги Любенов" по БНТ в коментар за Зелената сделка на ЕС. 

Планът за зелена трансформация на Съюза предвижда до 2050 г. Европа да достигне нулеви нива на произвежданите парникови газове. Целта ще бъде заложена в Закон за климата, който ще бъде представен за обсъждане през март тази година. Заедно с него ще има пакет от закони за промяна, като директивите за възобновяема енергия, за енергийна ефективност, за промяната на използването на земята и за търговията на емисии.

Положителните резултати от Зелената сделка са свързани с живота и здравето на хората, с преодоляването на климатичните промени. "Зелената сделка има своята цена. Това означава, че икономиките на всяка държава-членка на ЕС ще претърпят своите трансформации. Зелената сделка далеч не обхваща само сектор "Енергетика", коментира Петкова.

По думите й Зелената сделка обхваща цялата икономика, индустрията, сектори като транспорт. Министърът отчете, че в Зелената сделка се говори за позеленяване на бюджети.

"Нашите опасения са, че това на практика ще доведе до намаляване на нашата конкурентоспособност, в сравнение с нашите съседи, които няма да имат тези финансови ангажименти да реновират своите енергийни системи. Това е един от най-сериозните рискове, които ние идентифицираме. Другото е излизането на базови мощности от региона", каза Петкова. Министърът отчете, че въглищните централи са основни базови мощности както за България, така за Румъния и Гърция. "Да следваме всички тези изисквания означава, че до 2030 г. трябва да излязат от експлоатация 12 хил. мегавата базови мощности от нашия регион", уточни енергийният министър.

По думите й тези базови мощности трябва да бъдат заменени базовите мощности и големият въпрос е с какво и как ще се случи това.

"Това, което ние към настоящия момент сме направили и което е нашата позиция е, че въглищните централи няма как да излязат от употреба, именно защото те са пряко свързани с нашата енергийна сигурност. Въглищните централи в България ще бъдат използвани до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.", заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови