Последно: Европейските COVID сертификати за пътуване влизат в сила от юли

OFFNews 25 май 2021 в 20:44 1687 0

Снимка Etienne Ansotte/ EC - Audiovisual Service

Урсула фон дер Лайен

Ваксинационните сертификати за COVID-19 (''зелени сертификати''), предназначени да улеснят пътуването и да помогнат за съживяването на туризма в Европа ще влязат в сила от 1 юли. За това се разбраха лидерите на ЕС по време на срещата на върха на ЕС днес.

Сертификатите ще се издават на тези, които са били ваксинирани, имат отрицателен PCR тест или доказателство, че са се възстановили от коронавирус. В случай на възстановяване от инфекцията, сертификатът ще бъде издаден на 11-ия ден от първия положителен тест, тъй като се смята, че от този момент заболелите не са заразни. Този сертификат ще бъде валиден до 180-ия ден.

Европейският съвет стигна до извод, че страните членки трябва да преразгледат политиката си за преминаване на границите. Преразглеждането трябва да последва постигнатото споразумение на цифровото удостоверение на Съюза за COVID-19. Неговата информационно-технологична структура ще бъде готова на ниво ЕС от 1 юни. Страните членки ще могат да се включат към нея от средата на месеца, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Дотогава те трябва да са завършили своите национални информационни системи. 

До юни ЕС ще е получил 400 милиона дози ваксина против ковид и това количество е достатъчно за постигането до края на юли на целта 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани, съобщо Урсула фон дер Лайен след края на заседанието на Европейския съвет. Тя добави, че ЕС отчита голям напредък в овладяването на пандемията, включително с намаляването на броя на приетите в болница. 

Фон дер Лайен добави, че по целите на ЕС за опазване на околната среда вече нито една държава не възразява. По нейните думи сега се търсят най-правилните решения за постигането на набелязаните цели. Председателката на ЕК посочи, че бюджетът на ЕС разполага със средства, за да помогне на страните, за които преходът към природосъобразна икономика ще бъде най-труден.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че в следващите седмици ЕК ще предложи законопроект, който ще отчита различните отправни точки и въздействието от промените в различните страни. Той съобщи, че на следващото заседание през юни държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново ще обсъдят отношенията с Русия и Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews