Полша и Унгария са се договорили с Германия за бюджета на ЕС

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на седмицата

OFFNews 09 декември 2020 в 15:24 1305 0

Снимка архив

Полша и Унгария се споразумяха за компромис с Германия за отблокирането на бюджета на ЕС, като сега се очаква одобрението на Нидерландия и други скептични държави, заяви висш полски държавен служител, цитиран от Ройтерс. 

Според полския източник на Ройтерс, бюджетът ще бъде потвърден преди четвъртък. Той заяви: "Предварително сме съгласни, но има известен натиск ... целта е споразумението да бъде направено преди срещата на върха на ЕС (в четвъртък)".

Дипломат от ЕС в Брюксел потвърди, че страните очакват окончателно потвърждение.

Сделката ще бъде представена на лидерите на останалите държави членки и може да бъде финализирана до петък, пише Bloomberg.

Унгария и Полша наложиха вето на дългосрочния бюджет на ЕС в размер на 1,1 трилиона евро и на Фонда за възстановяване от коронавируса в размер на 750 млрд. евро на 16 ноември. Причината е клауза, която обвързва отпускането на субсидиите с върховенството на закона.

Преди няколко дни полското правителство заяви, че може да оттегли ветото си в замяна на разяснителна декларация за спорната клауза. Унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува позицията на Полша и заяви, че Унгария ще настоява за необвързването на върховенството на закона с европейското финансиране.

По-рано през деня стана ясно, че съгласие по бюджета ще бъде постигнато, но са необходими допълнителни срещи на високо равнище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!