Очаквано Унгария и Полша с вето върху бюджета на ЕС заради клаузата за върховенството на закона

Йорданка Веселинова 16 ноември 2020 в 17:56 3164 1

Снимка архив

Унгария и Полша блокираха приемането на бюджета на ЕС за 2021 - 2027 г., както и Фонда за възстановяване, заради клаузата за върховенството на закона, предава Ройтерс.

Според новата клауза отпускането на средствата се обвързва със зачитането на върховенството на закона. Съгласието за въвеждането ѝ беше договорено от германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент, а решението беше обявено на 5 ноември.

Непосредствено след това министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и полският му колега Матеуш Моравецки изпратиха писма до Съвета на ЕС, в които заплашиха с вето върху бюджета.

Припомняме, че Полша и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

По-рано през деня ЕК заяви, че споразумението за дългосрочния бюджет трябва да бъде постигнато по време на германското председателство, което приключва в края на годината.

От немското председателство коментираха ветото на Унгария и Полша като "изразени резерви" на двете държави.

За да бъдат приети, бюджетът на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро и Фонда за възстановяване от 750 млрд. евро, те трябва да получат зелена светлина от Европарламента и да бъдат приети единодушно от всички държави членки.

Ветото на двете държави реално блокира достъпа на всички държави членки до европейско финансиране, поради което това е силен коз в ръцете на Варшава и Будапеща, които могат да притиснат другите държави да премахнат клаузата.

„Ако зачитате върховенството на закона, няма от какво да се страхувате. Отричането на финансирането на цяла Европа за кризи в най-тежката криза от десетилетия е безотговорно “, коментира в "Туитър" Манфред Вебер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови