Норвегия удължи карантината заради пандемията до средата на януари

OFFNews 15 декември 2020 в 16:15 1384 0

Норвежкото правителство реши да удължи до средата на януари ограниченията заради пандемията заради страха случаите на заразени да не се увеличат през коледните и новогодишните празници, съобщи здравният министър Бент Хойе, цитиран от БНТ.

"По време на коледната ваканция много хора ще пътуват между градовете. Затова запазваме приетите ограничения до втората половина на януари. След това ще направим преоценка на ситуацията", обясни Хойе.

По-рано се разбра, че партида от 500 000 дози коронавирусна ваксина, произведена от американската компания „Pfizer“ и нейния германски партньор „BioNTech“, ще пристигне в Норвегия през първото тримесечие на 2021 г. Хойе съобщи, че ваксинирането на населението срещу коронавирус може да започне след Нова година.

Броят на случаите на коронавирусна инфекция в Норвегия се увеличи с 331 за ден и достигна 41 334. Починалите от усложнения в следствие на инфекцията от началото на епидемията са 393. Тествани са над 2 милиона души. Увеличението на броя на заразените започна в Норвегия в края на август след относително спокойно лято.

Първият случай на коронавирусна инфекция там е открит в края на февруари. Правителството наложи забрана за влизане на чужденци, които нямат разрешение за пребиваване. И въведе граничен контрол в Шенгенското пространство. Сега се налагат сериозни ограничения върху работата на заведенията за обществено хранене и развлечения и има препоръка да се носят защитни маски на обществени места.

От 15 юни Норвегия отвори границите си за скандинавските страни с изключение на Швеция, а от 15 юли премахна ограниченията за още около 20 държави. На 12 август властите повториха своята препоръка да се избягват излишни пътувания в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!