Мевлют Чавушоглу: Турция не може да поеме повече бежанци

OFFNews 23 март 2020 в 12:43 2065 1

Турция не може да поеме повече бежанци, нито от Сирия, нито от друго място, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу. 

Вътрешният министър на Турция е категоричен, че ако не се предприемат мерки спрямо Гърция и нейното отношение към бежанците и продължи подкрепата на ЕС, ще рухне твърдението, че Европейския съюз играе водеща роля по отношение защитата правата на човека и международното право.

Чавушоглу припомни, че отдавна предупреждава ЕС да не пренебрегва предизвикателствата, пред които е изправен, включително и нарастването на екстремизма, ксенофобията, ислямофобията и антисемитизма. 

Той добави, че Турция настоява за приемане на нова система, която да позволи разселването на бежанци от Сирия, информира БГНЕС. Вътрешният министър оприличи ситуацията в Идлиб с тази в Газа и заяви, че за девет години от там са прогонени 3,5 милиона души.

Цената на усилията, които полага Анкара за сирийските бежанци в Турция, възлиза на над 40 милиарда долара, заяви той и подчерта: "не можем да продължим да защитаваме границите на НАТО и Европа сами". Относно решението да бъдат отворени границите с България и Гърция за бежанците, Чавушоглу обясни, че Турция никога не е била крайна дестинация за търсещите убежище.

"Не можем да ги принудим да останат", категоричен е вътрешният министър и заяви, че предупрежденията до ЕС относно реакция при неизпълнение на сделката за бежанците не е била приета сериозно в Брюксел и последното разселване на жители на Идлиб е преляло чашата.

Той разкритикува ЕС, че не реагира подобаващо по отношение действията на Гърция спрямо бежанците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Иван Иванов

23.03 2020 в 21:54

Ха че не ги приемайте бе, чоджум! Или ги разселвайте към саудитска арабия.