Берлин ще поеме до 100 деца от гръцки бежански лагери

OFFNews 10 март 2020 в 15:55 3462 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Берлин ще приеме от 80 до 100 деца от гръцки бежански лагери, предаде немската телевизия RTL. 

Партиите от германската управляваща коалиция обявиха, че Германия, заедно с други страни от Европейския съюз, ще могат да приемат няколкостотин деца, като предимство ще бъде давано на болните, тези под 14-годишна възраст и децата без придружител. 

На въпроса кога се очаква децата да пристигнат в германската столица, вътрешният министър на провинция Берлин Андреас Гайзел отговори, че това зависи от скоростта, с която германското правителство изпълни взетото решение.

"Мисля, че е по-вероятно това да се случи днес, а не утре", добави Гайзел. 

Според УНИЦЕФ над 3 хил. деца на бежанци имат нужда от дом. Организацията подкрепи решението на Финландия да приеме 150 деца без придружител, но добави, че са "необходими още много усилия". 

"Европа трябва да застане редом до Гърция и Турция и другите държави от първа линия в Средиземно море, за да помогне за намиране на убежища и домове за децата без придружител", заяви пред Ройтерс представителка на УНИЦЕФ.

Франция, Португалия и Люксембург също предложиха да приемат деца.

Миналата седмица Германия и Хърватия заявиха, че могат да поемат непълнолетните деца без придружител. 

Кметът на Берлин Майкъл Мюлер каза, че германската столица иска да помогне. Той обясни, че хуманитарната ситуация на границите е непоносима.

Хърватия също има готовност да приеме част от децата, които живеят при нечовешки условия в бежанските лагери на гръцките острови, заяви премиерът Андрей Пленкович.

"Не смятам, че разумен човек би бил против да помогнем на определен брой деца, които живеят в значително по-различни условия от нашите", заяви премиерът, цитиран от МИА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови