Австрия и Полша пращат подкрепление на гръцката граница. Ще помагат срещу опитите на бежанци да стигнат до Европа

OFFNews 10 март 2020 в 13:48 2974 1

Австрия и Полша ще изпратят десетки полицаи в помощ на своите колеги в Северна Гърция, за да удържат гръцко-турската граница от притока на десетки хиляди бежанци и мигранти, подтикнати от Анкара да преминат през границата в ЕС, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Полша се е съгласила да изпрати 100 полицаи в гръцкия североизточен граничен район Еврос и е готова да изпрати още, ако поиска Атина. Подобна договореност е била постигната с правителството на Австрия, като 13 полицаи от специалните части се очаква да пристигнат в Еврос през следващите дни, твърдят източници на "Катимерини".

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне днес във Виена с австрийския си колега Себастиан Курц. Мицотакис, който бе вчера в Берлин, опитва да събере подкрепа от лидери в ЕС, посочва вестникът.

Кипър също изпрати помощ на Гърция - 22 полицаи, а европейската гранична служба Фронтекс ще ръководи част от 100 граничари от различни страни.

Всички чуждестранни сили ще бъдат под наблюдението на гръцката полиция и въоръжените сили на Гърция, уточнява вестникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови