Станишев: Несправедливо е бедните да плащат данъци, а богатите да са в данъчен рай

OFFNews 23 април 2016 в 14:55 4834 8

„Всички сме единни: възмутени сме от мащаба на избягването и укриването на данъци, което документите от Панама разкриха. Във време, когато европейските граждани понасят трудностите на икономическата криза и гледат с подозрение към елитите, този скандал само подсили усещането, че системата е сбъркана. Избягването на данъци е неморално, но трябва да стане и незаконно. Срамно е, че обикновените граждани са натоварени с тежко данъчно бреме в името на бюджетната стабилност, а богатите отклоняват своето състояние към един или друг данъчен рай. Нито хората, нито ние като партия ще търпим такава експлоатация.”

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след заседание на президиума на партията в Брюксел.

По инициатива на Станишев участниците в президиума приеха декларация относно борбата с избягването на данъци във връзка с „документите от Панама”.

„В светлината на „документите от Панама” борбата на европейските социалисти срещу избягването на данъци придоби особена актуалност. Ние отдавна настояваме за мерки на европейско ниво срещу избягването на данъци, данъчните измами и всеки данъчен рай. В приетата декларация настояваме за обвързващи споразумения за автоматичен обмен на данъчна информация в ЕС и с трети страни. Искаме по-ясна методика на изчисляване, която да не позволява укриване на печалби, както и по-строги наказания за банки и адвокатски кантори, които съдействат за извършването на данъчни измами.”, поясни Станишев.

В по-широкия контекст на данъчната справедливост и прозрачност, той припомни още, че от много години европейските социалисти настояват за въвеждането на данък върху финансовите транзакции в ЕС.

В същото време в Амстердам заседаваха финансовите министри от ПЕС, които също обсъдиха мерки за затваряне на вратичките в данъчното законодателство в ЕС.

Те заявиха единодушно, че местата от типа „данъчен рай” са сериозна заплаха за публичните финанси на страните-членки и че борбата с избягването на данъци трябва да бъде изведена като приоритет за ЕС.

Днес Станишев е на път за Исландия, където ще бъде специален гост на конференция на социалистите там, посветена именно на борбата с данъчните измами и офшорните зони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

8

Nimart

23.04 2016 в 23:40

Моето си е мое, чуждото е наше!

12779

6

българин

23.04 2016 в 21:02

Тоя докато не поеме пътя към затвора, да знаете тук нищо не се е променило!

12040

5

kibrit

23.04 2016 в 19:58

А ти от кои си, от бедните или богатите? С едната ръка просиш и се правиш на беден, а с другата прибираш каквото докопаш и гледаш да не те видят. "Такъв бе моят татко, такъв ще съм и аз. Ех само да порасна, пък вижтеме тогаз"

13249

4

лекар

23.04 2016 в 17:32

чудя се гейчо къде си плаща данъците за сегашните доходи? дали не е в бг-то? плаче ли за бедните докато ги плаща и дали се смята за беден, или за богат???

77927

3

El Commandante

23.04 2016 в 16:03

Млъкни бе, хомосексуална комунистическа крадлива катерица!
На никой не му пука кво мислиш.

8359

2

ОФчар

23.04 2016 в 16:01

Прост/о/ СерГЕЙ!