ЕК призна за натиск върху Европейската агенция по лекарствата за по-бързо одобряване на ваксините

OFFNews 18 януари 2021 в 15:35 1282 0

Говорител на Европейската комисия потвърди, че е бил оказван "административен", но не и "политически" натиск над Европейската агенция по лекарствата за по-бързо одобрение на ваксините срещу COVID-19. Независимостта на агенцията никога не е била поставяна под въпрос, добави говорителят, цитиран от БТА.

В отговор на въпроси на пресконференция той допълни, че все още не е известно дали ваксинираните могат да продължат да предават вируса на новата заразна болест. Говорителят посочи, че досега от Пфайзер/Бионтех не са предоставени доказателства, че е безопасно срокът между поставянето на две дози от тяхната ваксината да бъде удължен.

Наскоро Европейската агенция по лекарствата препоръча сроковете, посочени в листовката на ваксината, да бъдат спазвани.

Говорителят на комисията коментира и решението на част от ръководството на ЕК да пътува миналата седмица до Лисабон по повод португалското председателство на Съвета на ЕС, определяйки го като "съществена дейност".

Той отбеляза, че няма определение за "съществена дейност" и комисията сама преценява кои служебни пътувания да се осъществят в епидемични условия. Говорителят посочи, че трима от пътувалите до Лисабон еврокомисари, за които е преценено, че са били в тесен контакт със заразен португалски министър, са поставени под карантина.

Той не отговори дали занапред ЕК ще се въздържа от подобни пътувания. По неговите думи посещението в Лисабон било важно, за да се обсъди приложението на следващия бюджет на ЕС. Той определи пътуването като "съществена мисия", свързана с "началото на много важно председателство".

Говорителят добави, че еврокомисарите трябва да пътуват, защото "имат работа по управлението на кризата" и ги сравни със служителите от първа линия. Решението бе взето според политическите обстоятелства, заяви говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!