Брюксел прави "федерална агенция" за бежанците и спира "Балканския път"

OFFNews 07 март 2016 в 09:40 4056 1

Създаване на централизирана институция, която да разглежда исканията за получаване на убежище в страните от ЕС и затваряне на т.нар. "Балкански път" на бежанците са сред решенията, които ще бъдат обявени след срещата ЕС-Турция, която ще се проведе в понеделник в Брюксел. 

След краха на Дъблинското споразумение, което до момента регулира предоставянето на убежище в страните от ЕС, Брюксел има намерение да предложи създаването на централно европейско бюро. То ще поеме отговорността за решаването на въпросите за предоставяне на убежище. Според в. "Файненшъл таймс" планът на Еврокомисията предвижда бюрото да предлага съвети на националните правителства, но и да се превърне във федерална агенция, която ще обработва всички искания за убежище.

Според изданието Комисията щяла да предложи два варианта. Първият предвиждал цялостна промяна на досегашната система в рамките на ЕС, при която всички кандидати за убежище ще бъдат разпределяни между страните членки на квотен принцип, независимо от това в коя страна първо са пристигнали. Вторият предполагал запазване на сегашното положение, но с уговорка, че към квотно преразпределяне на молбите за убежище ще се прибягва в случай на внезапен наплив от кандидати на убежище в отделна страна.

Очаква се също в понеделник страните от ЕС да обявят "Балканския път", по който минава мигрантският поток, да бъде затворен. По този начин трябва да се предотврати преминаването на мигранти и бежанци от Гърция към Европа, съобщи агенция DPA, позовавайки се на документ, изготвен за днешната среща на върха. „Този маршрут вече е закрит“, се казва в документа, съобщава "Фокус".

Анкара се надява, че Брюксел ще ѝ отпусне обещаната финансова помощ в размер на три милиарда евро, които ще бъдат използвани за осигуряване на достойни условия на пребиваване на бежанците в Турция.

По данни на агенцията за контрол на външните граници на ЕС – Frontex, през 2015 г. в Европейския съюз са влезли 1,8 милиона бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!