ЕС ще настоява Турция да ограничи мигрантския натиск към континента

OFFNews 07 март 2016 в 07:32 2149 0

ЕС ще настоява Турция да ограничи мигрантския натиск към континента

Снимка БГНЕС, архив

Европейският съюз ще настоява Турция да затегне охраната по морските си граници и да връща обратно мигрантите, заловени в морето. Това ще стане днес на среща в Брюксел. 

В замяна Анкара ще получи 3 милиарда евро, за да се справи с повече от 2 700 000 сирийски бежанци, които са на нейна територия.

Повече от 1 милион души от Близкия Изток, Африка и Азия са потърсили убежище в Европа през 201 година, сочи статистиката. Притокът на толкова много хора показа политическите различия между държавите от Евросъюза и застраши свободното движение през границите на страните от Общността.

Президентът Ердоган вече обвини Евросъюза, че не бърза с отпускането на парите на фона на намеренията му да построи град за бежанците в северна Сирия близо до границата с Турция.

Парите за проекта ще дойдат от международни донори, но до този момент планът не е срещнал особена подкрепа от други държави.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери в телефонен разговор са обсъдили примирието в Сирия. Двамата са подчертали, че е нужно да не се допуска бавене на началото на междусирийските преговори под егидата на специалния представител на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура. Двамата са отбелязали подобряване на положението с достъпа на хуманитарна помощ до блокираните райони в Сирия. Лавров обаче е подчертал, че все още не е осигурен достъп на хуманитарните автоколони на ООН в шиитските анклави Фуа и Кафрая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови