Вижте Украйна. Ако България беше станала 16-а съветска република.

Георги А. Ангелов за Дойче Веле Последна промяна на 22 февруари 2022 в 15:18 10367 10

Снимка Getty Images

Протестиращ срещу корупцията с тениска с лика на Путин.

Десетилетия наред българинът е учен на любов към Русия - част от държавната пропаганда на БКП, която е подготвяла населението за присъединяване към СССР. България не стана 16-а съветска република, но пропагандата остана, пише Георги А. Ангелов за DW. 

Кадри на артилерийски или минометни обстрели, при които снаряди попадат в детски градини и населени места; автобуси с бежанци и временното им настаняване в спортни зали; безкрайни колони с военна техника; изпращане на руски войски… Ще има ли война и кога ще свърши?

Това са новините от Донбас в Украйна в последната седмица. Почти същите картини наблюдавахме от Абхазия в Грузия през 2008 година и от Приднестровието в Молдова през 1990 година.

Общото в трите случая е, че главната действаща армия е руската, която "спасява" местното руско население, а действието се развива в бивши съветски републики.

И на фона на събитията от последните дни можем само да се радваме, че България не стана член на СССР - или 16-ата република, за което бяха подготвяни поколенията израснали у нас от 1944 до 1990. Не е нужно човек да има опит в мисловните експерименти и теорията за паралелните вселени, за да му е ясно как щеше да свърши това.

Десетилетия на пропаганда, преразсъдъци и стереотипи

В същото време немалко българи подкрепят Русия. Така например, запитани от една от най-големите български телевизии на 20 февруари "На кого вярвате в конфликта НАТО-Русия", над половината зрители и читатели застават на страната на Русия.

За страничен наблюдател това е странно и необяснимо. От инфодемията покрай коронавируса обаче знаем, че българинът трудно се ориентира в информацията. В България дезинформацията се използва доста успешно и за предизборна агитация - без да среща институционален отговор. Като добавим, че населението има ниска медийна грамотност и отговорът донякъде изплува.

Но има и друга причина и тя се крие малко по-назад в историята: държавната пропаганда на БКП десетилетия наред е подготвяла народa за присъединяване към СССР. Невъзможно е просто да я няма тази безкрайна любов към всичко руско, а днес включително и към Путин. Защото през тези десетилетия успешно са създадени предразсъдъци и стереотипи.

И въпреки че самият Тодор Живков отрича в мемоарите си, че е целял присъединяване на България, голяма част от хората, преминали през образователната система на соца, помнят, че това се възприемаше, като нещо неизбежно. А СССР бе представян едва ли не като раят на социализма.

Как България не стана 16-а република

За първи път въпросът за присъединяването на България към СССР е поставен официално от Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 година. Тогава първият секретар на партията излага разбирането си, че "суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът - щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата". Живков уточнява, че идеята за присъединяване към СССР всъщност е завещана от Георги Димитров. Самият пленум, на който Партията обсъжда в детайли предложението му, е на 4 декември 1963 и документите от него остават в тайна до този век.

Лидерът на СССР Никита Хрушчов отклонява предложението на Живков, както и същото предложение на първия секретар на ЦК на Чехословашката комунистическа партия Антонин Новотни, което постъпва няколко месеца по-късно. И в двата случая има икономически мотиви, става ясно от разсекретените документи - например намаляване на цените на доставяните от СССР суровини.

Тодор Живков не се отказва и пробва втори път - при Леонид Брежнев. През юли 1973 Живков отново събира на секретен пленум ЦК. На участниците е раздаден документ, в който присъединяването е разработено по области - икономика, култура, политика - и е доста по-подробно. Но и Брежнев не видял икономически ползи от присъединяването на България, а само външнополитически проблеми и не приел.

Това "присъединяване" е било държано в тайна, но народът е трябвало само да го поиска. Тоест да си повярва, че го иска. И тук идва пропагандата. "Затова е необходимо, наред с осъще­ствяването на конкретните икономически мероприятия, да се организира и проведе голяма политическа и идеологическа работа сред народа. Всички сектори на идеологическия фронт трябва още по-активно, отколкото досега да съдействат за сближаването на Народна република България със Съветския съюз, да разясняват перспективата за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията между нашите две братски страни", казва Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 година. Той нарежда "за още по-широко разпространение на постиженията на съветската наука, култура, литература и изкуство в България и на българската наука и култура в Съветския съюз, за масово­то изучаване на руски език" и още, и още...

През 1966, на Деветия конгрес на БКП, се взима решение за издаване на многотомна история за отбелязване на 1300-годишнината на България. В изложението на проф. Христо Христов, директор на Института за история при БАН, докладвано по-късно, се казва: "Написването на многотомна научна история има не само на­учно-познавателно, но и важно обществено-политическо значение за възпитанието на нашия народ в дух на социалистически патриоти­зъм и пролетарски интернационализъм, за укрепване и развитие на дружбата ни с братския Съветски съюз и другите социалистически страни."

Любовта към всичко руско

А темата с любовта към СССР намира място във всички учебни предмети, както и в цялата култура - изобразително изкуство, театър, литература, кино, медии, музика и т.н.

Затова не се чудете, когато големи части от българското население са готови да спорят за качеството на руската техника, за руското оръжие или да застават на страната на агресор, виновен за смъртта на хиляди. Те правят това заради успешно създадените стереотипи. А те могат да бъдат необикновено устойчиви, да се предават от поколение на поколение и да се приемат като даденост, реалност, факт. Специалистите по пиар и по дезинформация го знаят много добре. А и тя - дезинформацията - е част от бойните действия на почти всяка армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23323

11

Стефан

22.02 2022 в 23:02

За кво се обаждаш, като очевидно нямаш идея за историята на ония места?
В случая агресорът е нато, истерично-агресивната маша е Украйна, а Русия си прибира собствения исторически Донбас. Който е набутан зорлем в Украйна от Ленин през 1922, за да може да се подобри състава на украинската комунистическа партия. Понеже дотогава в нея имало само галицийски буклуци. Същите, които направиха фашисткия преврат през 2014-а.

Като не можеш да четеш история, поне си намери речта на Путин от снощи. Там е казано всичко, точно за такива неграмотници.

5783

10

dolivo

22.02 2022 в 22:36

нито ЦРУ, нито Рyсия трябва да прекрояват страни агресивно. Нещо дето някой друг го е правил не е оправдание или покана. Всеки си плаща за греховете отделно.

поздрави на войнолюбците, кефещите се на самолети, свръхзвукови ракети, мечки и наплясквания.11400

8

yoghurt

22.02 2022 в 20:07

Макар и фактите покрай присъединяването към СССР да са смразяващи и да се радвам, че авторът ги посочва (А Георги Марков ги описва неподражаемо, заедно с икономическите причини за което) , макар това да е плюс, авторът си позволява да обобщава подобно на чичак по потник от някой квартал, който люпи семки пред входа. Което също е обобщение от моя страна за люпещите семки, при все че самият аз го правя по някога.

Та, Ангелов пише с претенцията на интелектуално денди, което разбира и понася игото на това да живее под чехъла на този илитератен изрод - а именно българският народ, да трябва да споделя един въздух и едно слънце с него (препратка към известния лозунг в СССР, че Русия е като светлината и въздухът за нас, българите, точно от времето на пропагандата, за която пише Ангелов). Дори и да остави това си недостойно снизхождение, отново е противно обобщаването. Българите не разбират от информация, не разбират от пропаганда (макар, че са били под пропаганда, колко, 60 години?) , не разбират, кога някой ги лъже. Нещо са калпави, само те да съобщават официално данните за ефективността за ваксините, техните мерки - например сертификатът за антитела - да изпреварят събитията в ЕК, тази весдесъща Валхала на свободния свят, този апотеоз на човещихаа, хуманизма и брилиянтните регулации за брюкселското зеле! Не може просто непогрешимите страни от Западният свят да бъдат уличени.

Осъзнава ли, че това си реакционистко поведение е предвидима диагноза, в следствие на наистина тежките години за духовността през комунизма (не говоря за пропагандната такава) , белязала постиженията ни чак до днес - едва сегашното поколение изкласява в спорта или изкуството например. В световното, не в местното.

Та, да ме обвинява Ангелов, че подкрепям този комплексиран нисичък Хитлер, който се забрави и изпада в параноя, само защото не подкрепям тоталитарните мерки за масова ваксинация като падение на постиженията на предците ми - не благодаря. Не си познал, пич.

12172

7

sawall

22.02 2022 в 18:52

Lindemann, да бе, вярно, прав си, понеже ЦРУ си веят байряка и организират преврати, дай да търпим и КГБ/ФСБ да прави същото.

Когато някой те обере, дано куките да ти кажат, че и други хора са ги обирали, но никой не се е оплаквлал до сега.

-8390

6

Началото на края на комплексираното джудже от Кремъл.

23323

5

Стефан

22.02 2022 в 17:51

Клоун който лъже, не е смешен.

1919

4

Lindemann

22.02 2022 в 16:40

"Общото в трите случая е, че главната действаща армия е руската, която "спасява" местното руско население, а действието се развива в бивши съветски републики."
Добре казано. Много познато от десетки други държави, в които една друга армия така ходеше да 'спасява' местните от правителствата им. Като междувременно предизвикваше граждански войни, подпомагайки 'логисично' местните 'революционери'.
Обаче за там нито дума или ако се споменаваше - всичко беше само с абсурдното словосъчетание 'война за демокрация'. Тук, обаче, е проблем за същите тези хора. Странно.

1600

2

HolyDiver

22.02 2022 в 16:34

И за пореден път жлъчния жалкар zuljin който место не може да си намери на задника че живее в България на в русия си излива злобата по формуте. Защо не нарамиш пушката и не ходиш да окупираш Украйна бе мизерио такава?