В руските служби мнозина смятат, че войната вече е загубена

В продължение на 20 г. руските служби помогнаха на Путин да остане на власт, сега те се опасяват, че той се превръща в заплаха за тях

DW 29 октомври 2022 в 17:26 12222 12

Путин

Снимка БТА

Владимир Путин

Мария Дмитриева успява да избяга от Русия през Северна Африка до Париж, където подава молба за политическо убежище. Тя не може да понася случващото се в родината ѝ повече.

"Искам убийствата да спрат. Не искам хората в Украйна да продължават да умират, не искам и руснаци да умират".

31-годишната жена е лекар. Казва, че е работила за три от руските служби за сигурност - последно за ФСБ. Войната в Украйна обаче я кара да обърне гръб на страната си.

Дмитриева не е нито опозиционерка, нито либерал. Доскоро тя самата е част от режима на Путин - работила е във вътрешното министерство, в министерство на отбраната и във ФСБ. Във Франция говори открито за първи път пред екип на ARD.

Мнозина смятат, че войната вече е загубена

Много хора във ФСБ смятат, че войната вече е загубена, казва тя. Неведнъж ѝ се е налагало да преглежда недоволни служители, които са ѝ разказвали, че искат да се махнат. "Казваха, че са изморени. Но не напускаш ФСБ просто ей така. Това е много уважавана работа, до която много трудно се стига. И ако трима млади служители напуснат в рамките на един месец, това означава, че те са против системата".

Дмитриева вярва, че хората от службите за сигурност се страхуват, че един ден ще бъдат преследвани за извършените престъпления по време на войната, която Русия води в Украйна. Твърденията на Дмитриева не могат да бъдат потвърдени от независим източник. Тя обаче предоставя документи, свързани с работата ѝ за службите.

Политологът Герхард Мангот от Университета в Инсбрук смята, че е напълно възможно оценката на Дмитриева да е достоверна.

"Знам от свои източници, че на високите нива на ФСБ вече се задава въпросът какво са склонни да жертват, за да постигнат победа в Украйна. Броят на онези, които се притесняват, че Русия ще загуби войната, също се увеличава".

Настъпва ли "вятър на промяната"?

Владимир Осечкин рисува подобна картина. Руският правозащитник и основател на Gulagu.net, неправителствена организация, която разкрива злоупотребите в руските затвори, има добри контакти с критично настроени агенти на тайните служби. Под мотото "вятърът на промяната" той публикува в интернет многобройни доклади на човек от руските тайни служби от началото на войната в Украйна. По информация на ARD западните служби смятат тези документи за автентични.

"Съдейки по източниците в системата, мнозина смятат, че това, което Путин започна на 24 февруари, води към пропаст, към катастрофа, че това е най-голямата му грешка като политик и държавен глава", казва Осечкин, който също живее във Франция. "Мнозина дори смятат това за предателство. Защото в продължение на 20 години именно системата от служби за сигурност помогна на Путин да остане на власт". Сега се опасяват, че той се превръща в заплаха за тях. Самият Осечкин е под постоянна полицейска защита във Франция. Той споделя, че само преди няколко седмици е имало опит за атентат срещу него.

Кадиров - "хрътката” на Путин

Осечкин обяснява, че нарастващото недоволство е причината Путин да повиши чеченския лидер Рамзан Кадиров в генерал-полковник. "Хрътката на Путин" се смята за особено лоялен и брутален. Твърди се, че и влиянието на ръководителя на частната наемническа армия "Вагнер" - олигарха Евгений Пригожин - също расте. Според Осечкин това е една от тактиките на Путин, с които той иска да се предпази от опити за преврат: "Путин се страхува, затова създава голям брой различни служби и звена, които могат да се обърнат едни срещу други".

Стратегия, която Мангот също признава: "Путин е човек, който обича да има около себе си много хора, които са в конфликт помежду си и които се конкурират един с друг", казва политологът. "Това му позволява той да вземе решение, когато му дойде времето, да отсъди, последната дума да бъде неговата."

Но това все по-често предизвиква напрежение в структурата на властта, пояснява Дмитриева. "Служителите в службите за сигурност се страхуват, че в бъдеще на власт ще дойдат още по-радикални сили, с други думи бандити като Кадиров, на които тогава ще трябва да се подчиняват." Хората на Кадиров вече имат по-добри заплати и по-модерно оборудване от редовните войски.

Цивилните жертви не са от значение за Кремъл

Дмитриева смята, че войната ще продължи да ескалира. Два източника от ФСБ ѝ разказали за заседанието на руския Съвет за сигурност на 10 октомври.

"Обсъждали са как ситуацията в Украйна може да бъде овладяна. Нямало значение какви средства ще бъдат използвани за постигането на тази цел и колко цивилни ще загинат".

Системните бомбардировки на граждански обекти в Украйна започват още същия ден.

Московската лекарка се е отказала от стария си живот и е изоставила приятелите си в Русия. Тя се надява, че още хора от силите за сигурност ще се обърнат открито срещу Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

12

Бай Пешо от Перни 6

31.10 2022 в 13:12

Достатъчно е да се види кой гори книги, забранява партии, забранява език и самоопределение, финансира и поддържа нациски паравоенни формирования като Азов и всеки разумно разсъждаващ човек ще достигне до своите си изводи. Не случайно медиите в България показват само едната гледна точка.

22548

11

dolivo

31.10 2022 в 10:40

я си сверете дефинициите на фашист и нацист с речниците, че пропагандата на никой не прощава.

като олигофрен да повтаряш едно и също не го прави вярно

Путин е тоталитарен управител без зачитане на индивидуални права, национализиращ и съсредоточаващ власт. Господ и нация над всичко и за него само, и премахва закони активно според тая реторика.

Ето кой е фашиста.

Жалки тролчета платени...

-5426

10

Бай Пешо от Перни 6

31.10 2022 в 07:32

Дада, Диоген, уверен съм, че и Хитлер е мислел така. Новия Хитлер в Киев след поредната доза бело, навярно също :))

924

9

Diogen

30.10 2022 в 16:57

Публична тайна е, че рашистите губят войната. Вече си го признават и по руската телевизия. Екпсерт заяви, че ботоксовият гном с високите токове е надценил възможностите на рашистката армия. Путлер вероятно ще свърши в някоя лудница, ако не му помогнат преди това да глътне 9 грама олово.

905

8

Някой си от далеч

30.10 2022 в 11:12

И кога скоро бе БармаЛейка? Днес сутринта са думнали поредния генерал-полковник: Лапин :) :) :) !!! КОй не дава фира на фронта, дава у дома... Един път пратен ли е да се бие в Украйна, ввече за него животеца е свършил и песента му е изпята... Скоро не скоро... се тая, края му се вижда... Путкинчо ги разрежда яко генералите( те май на 15000 ли бяха не помня точно), чудно като свършат кого ще треби... Оня резания Кадироглу дали ще посмее да го самоубие,, или той сам ще се гръмне за правата вяра да даде курбан :)

345

7

Джендо Джедев

30.10 2022 в 09:37

Барми, на теб всеки постинг ти е "скоро". Чакай ти да паднат на коча... ;)

5330

6

deyan_h

29.10 2022 в 22:51

Хихи. Това не е интервю. Това очевидно е на DW един вид... не, не е позиция... Сондаж. Гражданите на РФ са нещо като 160 млн. Мнения всякакви, даже може да си ги измислиш... Ама нещата не работят така...

-1650

5

ob1

29.10 2022 в 22:04

Тримцата долу, къде живеят дечицата на руZкия елит, а? Що не са във Воронеж, Якутск или Мухосранск? Според бармалейча явно лижат задници, според сашка лъжекрадова се друсат, а според винкела... ами той завалията не може и мисъл да формулира.

-5426

4

Бай Пешо от Перни 6

29.10 2022 в 20:23

DW и журналистика :)). Антибългарска фалшива медия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!