'Тук нищо не ми липсва': германец разказва за живота си в София

DW 18 юли 2018 в 20:52 14017 4

Хиляди българи годишно напускат страната в търсене на по-добър живот в чужбина. Но България не е само страна на заминаващи - много чужденци се установяват да живеят в нея. С един такъв германски изселник ни среща ТВ ZDF, цитирана от Дойче веле.

С Нико се срещаме на Женския пазар в София, където той си купува „5 бройки томати“, както той се изразява. Пред репортерите на обществената телевизия ZDF германецът признава, че българският език не е никак лесен. Но има и друго - той е трябвало да усвои също и езика на жестовете и мимиките: „Българите кимат наопаки - когато са съгласни поклащат глава наляво и надясно, а с обратното движение нагоре и надолу изразяват своето несъгласие", разказва той.

Германецът живее в София от 13 години. През 2005 приел атрактивно предложение за работа като специалист по маркетинг. „По онова време градът ми напомняше на Берлин малко след падането на стената: хаотично, недовършено, неспокойно. Но беше вълнуващо", разказва германецът пред телевизионната камера.

София днес е друга

Оттогава София се е променила много, се казва по-нататък в репортажа. През последните години българската икономика бележи значителен растеж, което се отразява пряко и на столицата. „Нивото на ресторантите и баровете се вдига. Работи се по нови концепции. Интересно е да се наблюдава това развитие", казва германецът.

Днес Нико Ян работи в международна PR агенция. Екипът му се състои най-вече от млади българи. „Много младежи заминават за чужбина. Но напоследък се наблюдава и обратната тенденция - много хора са връщат обратно, след като са се изучили и натрупали малко опит навън", разказва Нико. Като цяло България привлича все повече чуждестранни фирми и инвеститори, което се отразява и на безработицата, която е спаднала до 6,3 процента.

Германската телевизия ни среща и с годеницата на Нико – софиянката Албена Мирчева. Нейното мнение за ЕС съвпада с това на повечето млади българи: „Хубаво е, че сме страна-членка. Искаме да учим и работим в добри условия и да живеем в приятна атмосфера. София се доближава все повече до това“, казва още столичанката.

Но България все още не е част от Шенген - заради високите нива на корупцията, се уточнява в репортажа. „Човек се сблъсква с нея в ежедневието - например когато те спре някой полицай", казва Нико.

Цените на имотите растат

Той и съпругата му Албена притежават апартамент в модерна кооперация в южната част на София. Около 80 процента от българите живеят в собствени жилища, се казва още в репортажа. Според германската телевизия, това се дължи цените на недвижимите имоти, които все още са значително по-ниски, отколкото „в някои други страни от ЕС. „Когато купихме жилището си, цената за квадратен метър в добрите квартали на София вървеше около 800 евро. Сега тя е скочила до 1000-1200 евро за квадрат." За сравнение: в големите германски градове жилищната площ е до пет пъти по-скъпа.

Нико и Албена имат 6-годишна дъщеричка - София, на която се опитват да предадат най-доброто от двете култури. Затова момичето ходи на немско училище, където, освен немски, изучава още български и английски. „Любимият ми език е българският“, признава София.

Германецът и семейството му често посещават роднини и приятели в Берлин и не изключват възможността някой ден да се преместят да живеят в германската столица. Но едва ли ще е скоро, защото, както признава самият Нико, в момента „тук нищо не ми липсва“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

4

Чичо ви

23.07 2018 в 07:57

Колко романтично, да се просълзи човек... Не видях само в долния ъгъл баркода за платено съобщение?

11024

3

Комита

19.07 2018 в 16:23

На нас ни липсва!

13507

2

Да очакваме статия за българка от Плевен, женена за българин и работеща на 14 часови смени.
Тук, нищо не ми лиспва, казала тенията. :D

12362

1

Хуан

18.07 2018 в 23:55

И на мен нищо не ми липсваше в Германия. Статията е тъпа и тенденциозна. Човек може да живее добре навсякъде в Европа, стига да е професионално реализиран, да има среда извън бачкането и семейството му да се чувства добре, плюс образование за децата и здравеопазване. А в БГ-то последните две са капо.