Атанас Скатов покори четвъртия си осемхилядник тази година

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2019 в 14:07 2269 1

Снимка Facebook

Алпинистът веган Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година - връх Дхаулагири в Непал и подобри личния си рекорд до момента (3 възвишения за една година).

С височината си от 8167 метра Бялата планина (в превод от санскрит) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета.

В 11:56 часа българско време Скатов изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е на върха. Щурма от последен лагер до възвишението е продължил 19 часа.

Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до него са достигнали около 8 човека. Еко-експедиция "Дхаулагири 2019" тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия - обилни дъждове, ежедневни снеговалежи , вятър и слънце.

Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Връх Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов през тази година, след като изкачи по-рано върховете Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 в Пакистан.

Това е 10-то покорено възвишение за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.

До края на проекта остават за изкачване още 4 предизвикателства - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма. С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника.

През 2017 г алпинистът успя да стане и първия българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно как са се стопили ледници, изчезнали са езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови