Николай Щерев обясни за положителната си допинг проба

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2019 в 13:52 5808 0

Хванатият с допинг борец Николай Щерев обясни за положителната си проба. Републиканският шампион в категория до 125 кг за 2018 година е бил хванат с веществото кардарин по време на извънсъстезателен тест през юни т.г.

От федерацията по борба се дистанцираха от случая, като посочиха, че той вече не е национален състезател.

"Искам да изразя позицията си по този неприятен повод. В никакъв случай не съм злоупотребявал със забранени вещества и не се чувствам виновен.

Преди около две години имах лични проблеми и трябваше да свалям много килограми, поради което се свързах със специалист и той ми предписа въпросния медикамент кардарин, който се ползва за топене на мазнини. Тогава още не бях активен спортист, впоследствие се завърнах в борбата, но никога не бих си помислил да злоупотребявам с каквото и да е", каза Щерев, който е носител на пояса "Дан Колов" за 2011 година, пред Спортал.

"Ще обжалвам за намаляване или премахване на наказанието ми, защото виждам бъдещето си свързано с борбата. Целият ми живот е преминал на тепиха, имам мечти за добро представяне в турнири и защо не да бъда треньор след време", каза още Щерев.

Справка в специализирани сайтове потвърждава думите на Щерев. Кардаринът е широко разпространен сред спортуващите именно за топене на мазнини.

Той е разработен през 1990 г. с цел лечение на рак на простатата и рак на гърдата. Още в най-ранните фази на проучванията му, учените го определили като "най-добрия суплемент за издържливост".


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови