Зинаида Златанова: Правителството на ГЕРБ не си е свършило работата

09 юни 2013 в 15:26 2507 2

 Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС

България изостава с планирането на европейските средства за страната за 2014-2020 г. Това заяви днес вицепремиерът Зинаида Златанова пред БНР. По думите й, правителството на ГЕРБ "не си е свършило работата" по подготовката на преговорите - до момента липсват стратегически документи в сектори като здравеопазването, образованието, електронното правителство, облекчаване на бизнес климата и много други.

Въпреки че в последните месеци на правителството на ГЕРБ се говореше усърдно за бъдещите оперативни програми и дори бе обявена концепция за една нова – за образование и наука, според Златанова, липсва „визия, която предното правителство не е изработило и върху която би трябвало да стъпят всичките тези програми“.

Преговорите с Брюксел за евросубсидиите за следващия програмен период трябва да приключат до края на годината, припомни Златанова:

Вицепремиерът обяви, че ще проведе спешни консултации с "целия неправителствен сектор" и синдикатите за приоритетите, които правителството ще защитава при договарянето на евросредствата до 2020 година.

Изказването на Златанова, очаквано, предизвика реакция от страна на предишните управляващи. "Бих препоръчал на Зинаида Златанова да отдели време и да прочете, какво има като запас от налични документи", коментира бившият министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, сега депутат от ГЕРБ, цитиран от Фокус. По думите му, четенето ще отнеме много време, понеже става въпрос за много документи с голям обем. „Нека г-жа Златанова да протече внимателно тези документи и тогава, мисля, че ще е в състояние да коментира доста по-компетентно” , каза Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!