България харчи най-много за полиция и администрация в Европа

03 юни 2013 в 17:16 2202 3

БАН Снимка: БГНЕС
БАН Снимка: БГНЕС

Най-много пари в България се харчат за МВР и за администрацията. Съотношението на разходите ни е сравнено с това в останалите европейски страни.

Това сочат изводите от годишния доклад на Института за икономически изследвания на БАН, съобщи д-р Емил Калчев при представянето му днес.

Прогнозата на учените е, че дефицитът на страната ще расте и през 2013 г. и ще надхвърли планираните 1.4%. Причината щели да бъдат текущото състояние на бюджета и заявките за еднократни плащания на майките, както и коледни добавки за пенсионерите.

Въпреки наливаните пари администрацията не работи ефективно, категорични са икономистите.

Необходимо е преструктуриране, например на програмите за безработица – парите, вложени в пазара на труда и в здравеопазването не постигат желания ефект, е становището им.

Недофинансирани са секторите здравеопазване, образование и наука, посочи проф. Искра Белева.

Изчисленията в анализа показват, че приходите и разходите в държавния фиск са дебалансирани. Около 9% от приходите идват от ЕС, 20 на сто са от социалното осигуряване и едва около 6% - от общините, а останалото - от приходите на централния бюджет.

Обезпокоително е, че държавният дълг от 2009 до 2012 г. се е увеличил с 4 млрд. лв. Повод за притеснение е и фактът, че всички разходи на правителството са почти равни са разходите, които прави социалното осигуряване.

Икономистите от БАН препоръчват продължаване на реформите в социално-осигурителния сектор, повишаване на усвояването на еврофондовете и спазване на консервативен подход спрямо държавния дълг.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!