Жълт код заради жегата, до 37 градуса утре

Александра Маркарян 12 юни 2012 в 18:09 1163 0

Снимка: scambook.com
Снимка: scambook.com

Жълт код обяви НИМХ на БАН в сряда в 19 области заради очаквани много високи температури. Те ще са между 34 и 37 в по-голямата част от страната.

Жълтият код е предупреждение, че времето е потенциално опасно и хората трябва да избягват рисковете.

Кодът е обявен за областите: Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Силистра и Разград.

От изброените области само във Варна и Бургас максималните температури ще са малко по-ниски – 31-33 градуса. В останалите живакът ще стигне 34-37.

В останалите 9 области кодът е зелен, т.е. няма степен на опасност. Те са София, София област, Перник, Враца, Монтана, Видин, Смолян, Габрово и Добрич.

В София максималната температура ще е 32 градуса. През деня ще е слънчево и горещо над цялата страна, следобед ще има незначителни увеличения на облачността. През нощта срещу четвъртък вятърът от северозапад ще се усили и в страната ще нахлува малко по-хладен въздух. Над Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

Над планините ще е слънчево и топло. Ще духа слаб, по високите и открити части умерен и силен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на 1200 метра ще са около 27°, на 2000 метра - около 20°.

Над Черноморието ще бъде слънчево и много топло. Ще духа слаб южен, след обяд югоизточен вятър. Максимални температури ще са между 26° и 33°. Температурата на морската вода ще е 18°-24°, а вълнение на морето - 1-2 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!