Как офисът ни разболява

Вероника Шербанова 10 май 2012 в 12:34 1451 0

Снимка: Българска асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации
Снимка: Българска асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации
Почти половината от офисите в България са с непочистени климатични системи.  Това повишава риска от заболявания на работното място и причинява пожари.

Цели 42% от компаниите в страната нама да почистят тази пролет климатичните системи в офисите си, твърди Асоциацията на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации.

В повечето от сградите у нас климатичните и вентилационните системи са частично подменени. Вследствие на дългогодишната им употреба в тях се натрупва голямо количество прах и замърсявания, което е благоприятна среда за развитието на болестотворни микроорганизми.

Според Асоциацията повечето управители и собственици на сгради не отчитат всички проблемите, които непочистените системи могат да създадат. Амортизацията при тях е по-бърза, изискват повече разходи за електроенергия, по-висок риск от възникване на пожари и повече отсъствия на служителите заради заболявания.

От друга страна, лошата хигиена повишава неефективността на работещите в тези помещения и е една от причините за увеличаване на алергиите през последните години.

Европейската практика в това отношение е значително по-добра. Офис сградите се почистват на всеки 3-5 години, на операционните зали - на половин година, а на цялата болница – веднъж годишно. Най-стриктни са в Дания, Великобритания, Финландия и Германия.

Вентилационните и климатичните системи в търговските кухни в европейските страни се почистват на 6 или 12 месеца. У нас те се почистват в повечето случаи частично – на филтрите и видимата част от кухненските смукатели, казват от Асоциацията. Това според експертите е причината за пожари вследствие на запалване на отложените мазнини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови