Тома Белев: Протестите в Банско са неразбираеми

31 декември 2012 в 17:48 5372 5

Тома Белев   Снимка: Сергей Антонов
Тома Белев Снимка: Сергей Антонов

За мен са неразбираеми протестите в Банско. В много случаи повтарят ситуацията от 2000 година.

Това заяви за БГНЕС природозащитникът Тома Белев във връзка с протестите за нови ски писти и втори кабинков лифт в Банско.

Днес от Инициативния комитет за изграждане на втори кабинков лифт разпратиха съобщение до медиите, че повече от 6 хил. души са чакали днес близо два часа на начална и междинна станция на лифта в Банско. От комитета отново настояха, че решаването на проблема с по-доброто обслужване на туристите и скиорите в ски зоната е неотложно.

И през 2000 година беше друг кметът в Банско. Други хора обясняваха как са без работа, как трябва да се построи ски зоната в Националния парк, защото са без работа. 10 години по-късно, нали ние построихме ски зоната, те отново са без работа, вече са по-малко, отколкото бяха преди 10 години. Сега продължават да настояват: дайте да построим още, да станем по-богати или да получим повече приходи, което според мен не е нормално, защото все пак Националният парк "Пирин" е собственост на всички българи, той не е собственост на банскалии. По същата логика софиянци би трябвало да отидат пред трезора на БНБ и да кажат: ние сме бедни, не ни достигат парите, дайте да вземем златото, пък другите кучета ги яли, коментира Тома Белев.

Според него, със сигурност има заинтересовано лице, което седи зад изграждането на незаконните съоръжения в Банско. "Това е фирмата "Юлен" АД, тя е собственост на общината. Има няколко офшорни компании, което всъщност е основният проблем. Защото когато собственикът е регистриран в офшорна зона, ти не знаеш кой е реалният собственик и по този начин обезсмисляш голяма част от българското законодателство. За всяко действие, което един държавен служител предприема по отношение на една фирма, той трябва да декларира, че липсват конфликт на интереси. В случая няма как да се декларира, че нито един държавен служител, министър или премиер, че няма конфликт на интереси – по простата причина, че там стои една офшорна компания с неясен собственик. На входа на Банско виси в момента един голям плакат с темата на протеста и с рекламата на същия този концесионер на ски територии в Националния парк "Пирин", заяви Белев.

В два поредни дни представители на управляващата партия изразиха съпричастността си към протестиращите като обещаха съдействие за построяването на втора кабинкова линия в курорта. След намесата и на вицепремиера Цветан Цветанов, блокадата на пътя за Банско беше свалена.

След зам.-министъра на икономиката Иво Маринов и парламентарния шеф Цецка Цачева, Цветанов стана поредният представител на кабинета на ГЕРБ, който намекна, че подкрепя исканията на протестиращите. Зад настояването за доизграждане на скизоната в Пирин и втори лифт в курорта застана и общинското ръководство на Банско, начело с кмета Георги Икономов.

Днес отношение по проблема взе и земеделският министър Мирослав Найденов. "Смятам за нормално някой да чуе и тези хора, които протестират там. Виждате, че има протести и за, и против,” допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews