За 300 училища обещаните 8% върху заплатите остават на хартия

Последна промяна на 12 февруари 2013 в 17:53 2339 1

Милена Дамянова Снимка: БГНЕС
Милена Дамянова Снимка: БГНЕС

Договореното увеличение на учителските заплати с 8.1% ще остане на хартия за 300 училища в страната. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на образованието Милена Дамянова пред журналисти днес.

Повод за коментара й бе тежкото заседание на Отрасловия съвет вчера, приключило с разрив - шефката на Синдиката на българските учители е напуснала със скандал, а председателят на Съюза на работодателите в средното образование Самуил Шейнин е подал оставка.

На заседанието е станало ясно, че не всички училища ще получат увеличение на заплатите, както бе обещано от министър Воденичаров.

В тези училища бюджетите няма да са достатъчни, за да си позволят увеличение.

Новите заплати на учителите, които влизат със задна дата от 1 януари, са публикувани днес в Държавен вестник.

Минималната заплата на младши учител става 500 лева, на старши и главен учител - съответно 535 и 570.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2013 в 11:00

Ако зам. министър Милена Дамянова беше заявила в проектобюджета за начално, основно и средно образование увеличението на учителските заплати, то сега нямаше да има проблем и недостиг на средства. Не е нужно да се прехвърля проблема от здравата на болната глава. Академик Воденичаров е от една седмица министър и не е почтено Дамянова да прехвърля вината върху него. Това може да се нарече долен номер или подливане на вода. Това доказва и колко почтен човек управлява средното образование в България. Министър-председателят Бойко Борисов би трябвало веднага да поиска оставката на Милена Дамянова и да я получи!