Владимир Владимиров: В БДЖ не предвиждаме съкращения

30 януари 2013 в 09:07 1701 0

Освободиха Владимир Владимиров от БДЖ. Снимка: БГНЕС
Освободиха Владимир Владимиров от БДЖ. Снимка: БГНЕС

Съкращение в БДЖ за сега не се предвиждат. Това каза пред БНТ Владимир Владимиров, председател на борда на директорите на БДЖ.

Той е убеден все пак, че в БДЖ трябва да продължи оптимизирането на състава. "Все още има повече хора, от тези които са необходими, но не предвиждаме съкращения. В БДЖ се пенсионират около 300 души на година, бавно и постепенно без да назначаваме нови хора на мястото на пенсионираните и на напусналите, и така постепенно ще се намалява броят на състава", уточни Владимиров.

Около 25 млн. е загубата на дружеството за 2012 г., а предходната година е имало още повече загуба, коментира Владимиров.

"Като влязох в дружеството почти 70 млн. беше загубата, около 43 млн. е намалена загубата за последните 3 години. Изисква доста време и работа, за да стигнем нулата", посочи той.

Въпреки това през миналата година били генерирани 70 млн. свободни пари. "Това е най-голямата сума, генерирана за последните 10 г. Тези пари са били за ремонти на пътнически и товарни вагони и погасяване на задълженията на БДЖ, които са огромни", заяви Владимиров.

Той коментира и че приватизацията на "Товарни превози" ще се отрази много благоприятно. "Ще има друг субект, който ще извършва тежки реформи и ще влязат средства, които ще се ползват за погасяване на задълженията към банките.

Задълженията вече са 721 млн. лв. Една приватизация ще доведе до намаляване на задълженията още повече, тъй като преди задълженията бяха 825 млн. лева", подчерта Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови