Демонстранти: Всички истински мъже са в БДЖ (Видео)

Последна промяна на 28 януари 2013 в 16:52 1524 0

Протест за БДЖ. Снимка-архив: Сергей Антонов
Протест за БДЖ. Снимка-архив: Сергей Антонов

Със скандирания "БДЖ е за народа, не за Октопода", "Корупцията спри, БДЖ спаси", "Всички истински мъже са в БДЖ" премина поредният протест против приватизацията на "БДЖ  Товарни превози".

На протеста, който OFFNews предаде на живо, се събраха около 40 души.

С плакати, гласящи "БДЖ за хората, не за корпорациите"  и "БДЖ не се продава, нито подарява", демонстрантите се обявиха против приватизацията на "БДЖ Товарни превози".

При засилени мерки за сигурност протестното шествие премина край паметника на Патриарх Евтимий и приключи пред Министерски съвет (МС).

Според протестиращите приватизацията на БДЖ е равносилна на ликвидация на дружеството.

Демонстрантите твърдят, че БДЖ е най-икономичният и най-екологичният транспорт у нас.

Техните искания са за незабавна смяна на ръководството на БДЖ и отпускане на държавна субсидия за възстановяването на железниците. Демонстрантите настояват да бъдат подведени под отговорност всички, които са довели БДЖ до плачевно финансово състояние. 

Протестиращите се спряха и пред Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

С възгласи: "Будна кома" и "Довиждане" демонстрантите поискаха обяснение от министър Ивайло Московски. Те твърдят, че целенасочено се продават вагони или се дават за скрап.

"Качвай се на влака" и "Бойко на трамвая" - това бяха само част от скандиранията на протестиращите.

Стигна се и до куриозната ситуация, в която служител от Министерство на транспорта реши да потегли с джипа си и беше блокиран от демонстрантите с протестни викове: "Дайте джиповете си за скрап".

Демонстрантите за кратко се спряха и пред Министерство на отбраната, където изразиха позицията си, че държавата харчи пари за военни мисии, но не успява да отдели пари за българските железници. Крайна точка на протестиращите бе МС.

Там демонстрантите обвиниха министър-председателя Бойко Борисов, че харчи пари за магистрали, обричайки на гибел българските железници.

Протестиращите внесоха в Народното събрание подписка с 2 500 подписа на граждани, които подкрепят каузата им.

Към момента задълженията на БДЖ възлизат на около 700 млн. лв.

Миналата година "БДЖ Товарни превози" беше оценена на 200 млн. лв.

При втората направена оценка минималната цена беше смъкната на 100 млн. лв., като по неофициална информация тя е дори по-ниска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови