ВКС оправда напълно Раиф Мустафа и Росен Маринов

Юлиан Христов 18 април 2013 в 18:16 3082 0

Росен Маринов, Раиф Мустафа и прокурорът по делото Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС, архив
Росен Маринов, Раиф Мустафа и прокурорът по делото Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС, архив

Със свое решение от 18 април Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов.

Двамата бяха обвинени за даване на подкуп. Според прокуратурата Росен Маринов е имал намерение да подкупи през 2009 година директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Стефанов, за да може да спечели обществена поръчка за доставка на техника.  За целта той подготвил 100 хил. лв., които пък е трябвало да бъдат предадени с посредничеството на зам. вътрешния министър Раиф Мустафа. 

С решение от октомври 2012 г. Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата на градския съд, който призна двамата подсъдими за невинни.

Съдиите от ВКС смятат, че предходната съдебна инстанция правилно е приела, че липсват убедителни и безспорни доказателства подсъдимите да са дали подкуп, поради което оправдателната присъда е законосъобразна. Според съда, приложената графическа експертиза, не е достатъчна, за да потвърди обвинителната теза. Експертите трябваше да изследват почерка върху визитна картичка на бизнесмена Маринов, на чийто гръб е изписана сумата от 50 хил. лв. Експертизата не успя да посочи с категоричност кой е автора на надписа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови