Доживотни присъди за противниците на Ердоган в Турция

05 август 2013 в 19:17 3834 2

Сцена от протестите в Истанбул срещу управлението на Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС
Сцена от протестите в Истанбул срещу управлението на Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС

Съд в турския град Силиври осъди над десетима от общо 275 обвиняеми по процеса Ергенекон на дълги години затвор днес, предадоха световните медии. Делото срещу голям брой висши турски генерали, политици и журналисти се води по обвинение, че са подготвяли военен преврат срещу премиера Реджеп Ердоган.

Днешното четене на присъдите се водеше в затвора в Силиври, който бе обграден от протестиращи турски граждани. Затворът бе барикадиран от огромен брой полицаи и обявяването на присъдите бе последвано от залп със сълзотворен газ по цивилните демонстранти.

Доживотни присъди бяха наложени на генерал Илкер Басбуг, по-рано началник щаб на турската армия при управлението на Ердоган, на Вели Кючук – бивш бригаден генерал и главен заподозрян по делото, на бившия главнокомандващ армията Хуршит Толон, на адвоката Кемал Керънчъз, внесъл жалби срещу 40 писатели за „обида на турската идентичност“, на журналиста Тунджай Озкан и на председателя на лявата Работническа партия Догу Перинджек.

Сред осъдените са и депутатът от опозиционната Републиканска народна партия Мустафа Балбай, който получи 34 години и 8 месеца затвор.

Правителство на Ердоган си навлече остри международни критики за процеса, с който консервативният и проислямски премиер на практика се разправя с политическите си противници. В тазгодишния си индекс за свободата на словото организацията „Репортери без граници“ класира Турция на 154-то място от общо 179 държави, след Ирак и Русия, и я нарече „най-големият затвор за репортери в света“.

Семействата на обвиняемите не бяха допуснати до финалното четене на присъдите и полицията от сутринта блокира шосетата към града, за да не допусне автобуси с протестиращи. Адвокатите на обвиняемите обвиниха властите в нарушаване на човешките права на клиентите си и заявиха, че процесът не е справедлив, а съдилищата са отказали да приемат свидетелства за обвързаност между полиция, прокуратура и съдии.

„Чрез тези дела те опитват да създадат една градина с рози без бодли, заглушавайки опизицията и сплашвайки патриотично настроените турци, привърженици на светските устои на държавата“, коментира адвокатът на журналиста Озкан и още 15 от обвиняемите.

Процесът бе наречен Ергенекон по името на тайната ултра-националистическа организация, чието лидерство се приписва на генерал Вели Кючук. Името на организацията идва от митична долина в планината Алтай, която тюркските легенди сочат за прародина на всички тюрки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови