Вигенин: Има разлика между македонския народ и правителство

Лъчезар Вълев 12 ноември 2012 в 14:49 1638 0

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив
Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив

Трябва да се прави разлика между правителството на Македония и народът на Македония. 

Това каза пред журналисти секретарят на Националния съвет на БСП по външна политика и международна дейност и евродепутат Кристиан Вигенин.

Повод за брифинга бе двудневното му посещение в Македония, което направил заради влошения климат в отношенията между София и Скопие.

"Трябва да се прави разграничение между краткосрочните и дългосрочните цели по отношение на Македония. Ръководеното от Никола Груевски правителство неглижира тежкото положение на страната и цели мобилизиране на електорат чрез симулиране на външни заплахи", заяви Вигенин.

"Декларира се желание за членство в ЕС, но тази цел не може да се нарече приоритетна", допълни той.

По думите му най-негативният сценарий би бил Гърция да отблокира отношенията си Македония, а тези с България да се влошат.

Вигенин определи позицията на президента Росен Плевнелиев относно Македония като предизборна и целяща привличане на националистически вот.

От БСП представиха позиция, приета на 15 октомври 2012 г., относно това какви трябва да бъдат отношенията между Скопие и София.

"БСП подкрепя усилията на Македония за членство в ЕС и НАТО при изпълнение на критериите, свързани с възприемането на европейските принципи и ценности", гласи една от точките в декларацията. 

Червените апелират за прекратяване изграждането на негативен образ на България в македонското обществено пространство и в македонските учебници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!