Видинският съд решава делото за убийството на 11-годишния Станислав от Лагошевци

Юлиан Христов 10 януари 2013 в 11:08 1193 0

Станислав. Снимка: МВР
Станислав. Снимка: МВР

Видинският окръжен съд гледа днес делото за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов от село Лагошевци.

Подсъдим по делото е 72-годишният британец Дейвид Бел Брайсън. По време на предишното съдебно заседание през ноември той се отрече от самопризнанията си и заяви, че е невинен. Мотивът му бе, че при разпита бил хипнотизиран от полицаи. Брайсън каза също, че е бил подложен на полицейско насилие и предишните му преводачи не са си вършели съвестно работата.

Очаква се днес съдът да се произнесе с присъда по случая.

В последното заседание по делото бяха разпитани свидетелите Ивайло Иванов и Мирослав Недялков, които заявиха, че в деня на убийството на 11-годишният Станислав - 4 януари, Брайсън е бил във Видин и е закарал колата си на ремонт в автосервиза, в който работят. 

18 дни продължи издирването на малкия Станислав, който бе обявен за издирване. На 21 януари 2012 година тялото му бе открито в стръмен дол на местността „Диловец” в землището на селото. Според заключението на съдебния лекар, след извършената аутопсия, причината за смъртта на момчето е удушаване, като са констатирани и следи от извършени блудствени действия.

Британецът е бил сред първоначално разпитаните свидетели. Той е със статут на продължително пребиваващ в страната и живее от пет години в собствен имот в с. Лагошевци. Мъжът е бил разпитан на полиграф, след което е направил пълни самопризнания пред съдия от Окръжен съд-Видин. Той е направил пълна възстановка на извършеното от него престъпление. Пред разследващите е запазил пълно самообладание, държанието му било хладнокръвно.

Полицаите установили, че убийството на детето е станало в деня на изчезването му – 4 януари, около 16.00 – 16.30 часа. Детето отивало да занесе храна на възрастен мъж, пътят му минавал покрай имота на британския гражданин. Британецът твърди, че излязъл на улицата, провокиран от скимтене на кучето му. Видял момчето, за което имал съмнение, че тормози кучето, хванал го за врата и започнал да го души. Влачил детето, душейки го, към полето и изхвърлил тялото в дола. Веднага след това се прибрал в дома си.

Към настоящия етап на разследването не са събрани доказателства, уличаващи 71-годишния мъж в извършването на блудствени действия с момчето. Назначени са множество експертизи, предстои назначаването и на съдебно-психиатрична и психологическа експертиза за установяване на вменяемостта на обвиняемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови