Вяло гласуване в смесените райони в Шуменско

12 май 2013 в 18:57 1416 0

Избори. Снимка: БГНЕС/архив
Избори. Снимка: БГНЕС/архив

 

Вяла бе избирателната активност в смесените райони в Шуменска област до 14-15 ч днес.

Избирателите там се активираха едва в по-късния следобед. Изненадващ е фактът, че в общината с най-голям електорат на ДПС - Каолиново, която обичайно е отличник по висока активност, този път интересът към вота е най-нисък. Към 17:30 ч в Каолиново до урните са отишли едва 33% от избирателите. Възможно e част от хората в списъците са с поsтоянен адрес в общината да живеят в чужбина, но ниската активност на фона на предишни избори се набива на очи, коментират запознати.

Като цяло активността за област Шумен към 17:30 ч е 41,09 процента.

Трудно е да се говори за контролиран вот в ромските махали. Прави впечатление, че пред секциите там има по десетина застъпници, все роми – по двама за всяка от основните партии.

Цивилни полицаи и агенти на ДАНС наблюдават изборния процес.

Преди обед стана ясно, че без застъпници в три общини на Шуменска област са останали до 9.30 в изборния ден представителите на "Движение България на гражданите" и "Коалиция Център - Свобода и достойнство". Това съобщи пред Offnews областният лидер и водач на листата на ДБГ Даниела Русева.

Изпратили сме всички необходими данни веднага след Великден. Технологията е такава, че ние подаваме документите в РИК, те ги изпращат в "Информационно обслужване" и след като се върнат оттам от РИК им поставят подписи. Забавянето е в "Информационно обслужване", обясни Русева. След като станало ясно, че ги няма удостоверенията на ДБГ в събота следобед в РИК станал скандал и в 6.15 тази сутрин били получени книжата на застъпниците за Каолиново, Венец и Хитрино. Докато ги раздадем стана 9.30 и на практика дотогава бяхме без физическо присъствие в секциите в тези общини, каза още представителката на ДБГ. По същия начин от застъпници в секции в пет общини са лишени е "Коалиция Център - Свобода и достойнство".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews