Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Великобритания спира сезонната работа за българи

OFFNews 13 септември 2013 в 10:22 9944 17

Много българи разчитаха на допълнителни доходи от сезонна работа във Великобритания.
Много българи разчитаха на допълнителни доходи от сезонна работа във Великобритания.

Край на сезонната селскостопанска работа за българи във Великобритания. 

Британското правителство реши да прекрати 60-годишната схема, по която се наемат чужденци, главно от Източна Европа, за прибиране на реколтата, съобщава вестник "Гардиан".

Средно около 21 250 българи и румънци се възползват от схемата за сезонна работа всяка година.

Изненадващото решение предизвика гнева на селскостопанските производители на Острова, за които програмата осигуряваше 1/3 от сезонната работна ръка. Производителите предупреждават за чувствително поскъпване на плодовете и зеленчуците и за "унищожителен ефект" за земеделието, когато промените влязат в сила през декември.

Според министъра по емиграционните въпроси Марк Харпър прекратяването на схемата ще даде работа на безработни британски граждани.

Депутатът консерватор Питър Лъф е сред многото опоненти на решението. "Посевите от зеленчуци и овощните градини ще останат необрани догодина. Опитът от последните десетилетия показва, че британските работници не искат да вършат тази работа, защото това е временна заетост", казва Лъф.

Решението за затваряне на възможността за сезонна работа на емигранти в селското стопанство дойде и в противовес на анализ на вътрешното министерство, че схемата дори се нуждае от разширяване на обхвата, за да се запазят досегашните цени на продукцията.

Новината дойде в контекста на предстоящото либерализиране на британския трудов пазар за българи и румънци от януари 2014 година и опасенията, че това може да означава вълна от нови емигранти на Острова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews