Quantcast

Великобритания спира сезонната работа за българи

Последна промяна на 13 септември 2013 в 10:22 8972 17

Много българи разчитаха на допълнителни доходи от сезонна работа във Великобритания.
Много българи разчитаха на допълнителни доходи от сезонна работа във Великобритания.

Край на сезонната селскостопанска работа за българи във Великобритания. 

Британското правителство реши да прекрати 60-годишната схема, по която се наемат чужденци, главно от Източна Европа, за прибиране на реколтата, съобщава вестник "Гардиан".

Средно около 21 250 българи и румънци се възползват от схемата за сезонна работа всяка година.

Изненадващото решение предизвика гнева на селскостопанските производители на Острова, за които програмата осигуряваше 1/3 от сезонната работна ръка. Производителите предупреждават за чувствително поскъпване на плодовете и зеленчуците и за "унищожителен ефект" за земеделието, когато промените влязат в сила през декември.

Според министъра по емиграционните въпроси Марк Харпър прекратяването на схемата ще даде работа на безработни британски граждани.

Депутатът консерватор Питър Лъф е сред многото опоненти на решението. "Посевите от зеленчуци и овощните градини ще останат необрани догодина. Опитът от последните десетилетия показва, че британските работници не искат да вършат тази работа, защото това е временна заетост", казва Лъф.

Решението за затваряне на възможността за сезонна работа на емигранти в селското стопанство дойде и в противовес на анализ на вътрешното министерство, че схемата дори се нуждае от разширяване на обхвата, за да се запазят досегашните цени на продукцията.

Новината дойде в контекста на предстоящото либерализиране на британския трудов пазар за българи и румънци от януари 2014 година и опасенията, че това може да означава вълна от нови емигранти на Острова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2013 в 23:58

Пич, като няма земеделска работа ти оптимист ли си че ще те вземат тебе пред някой англичанин на пост, освен ако не си квалифициран за доста тясна специалност? Като няма земеделска работа плодове и зеленчуци поскъпват, обезлесяват се огромни площи, поскъпват и всички производни от тези продукти, на тебе като имигрант почват да ти плащат още по - малко, докато цените се вдигат. Дали ще ти е кеф?

13.09 2013 в 23:18

1- Британците не се хващата на тази работа не защото е сезонна, а защото въобще не им се цапа и гърчи
2- след като паднат огранченията не виждам проблем българите да си работят нормално на какъвто е възможен договор
3- договорът не задължително да е постоянен. дори и да го направят задължително, какво пречи да има 1 месец предизвестие?

13.09 2013 в 23:05

Гевгели, или какво?
Работи там, работи, и бъди честит.
Додето майка ти умира сама между вадата и боба.

13.09 2013 в 22:59

Или ти не разбираш.
Завеса.

13.09 2013 в 22:17

Ми явно за разлика от теб знам.Добре че ми преведе селф емплойд , иначе никога нямаще да се сетя,че не ти дава право да си нает.Божкеееее.....Баш нелегална е баба ти.Това,че някой няма право да те наема изобщо не значи, че не мога да работя за себе си и да се договарям от мое име и за моя сметка с когото си искам.

13.09 2013 в 15:59

вече няма да сме сезонни а свободни,скоро ме потърсиха за Лондон шофъор Сицилианфудс-помощник тръгвам до месец говорим италиански

13.09 2013 в 15:39

Да,колкото получихме право от 2013. Москва не вярва на сълзи! Пак ще измислят нещо да не отворят пазара на труда.

13.09 2013 в 15:38

Къв селф емплойд,кви 5 лева? Ти знаеш ли какво е въобще селф емплойд? Това,че повечето си мислят,че като са селф и всичко им е наред,не значи,че е така. СЕ не ти дава право да бъдеш нает на работа по договор и всички чистачи в хотели, строителство и т.н са си баш нелегални. Това,че си затварят очите и ни оставят да работим по този начин,защото имат нужда кой да им чисти тоалетните не значи,че е законно.

13.09 2013 в 14:57

Явно или аз не обяснявам добре или ти мразищ да четещ.Какъв е проблема на българите в сучая..Никакъв.А от подзаглавието и текста под снимката точно остава усещането,че иде краят на работата..Да му мислят земеделците.Иде краят на робството по полетата за 25 паунда на ден..

13.09 2013 в 11:51

Програмата се спира от декември, от януари обаче получаваме право за работа в Англия. Което означава че съвсем легално ще можем да си работим на минимума, не само за 6 месеца както беше досега, а колкото си искаме.