Вдигат най-много големите пенсии

Последна промяна на 29 март 2013 в 16:13 3529 8

Най-високите пенсии от 700 лева стават 770 лева. Минималната се увеличава с 5 лева. Снимка: БГНЕС

При индексирането на пенсиите от 1 април най-голямото увеличение ще бъде на максималната пенсия. От 700 лева, тя ще се увеличи на 770 лева, което е с 10% повече.

Това съобщиха на пресконференция днес от Националния осигурителен институт (НОИ).

Това увеличение е 35% от максималния осигурителен доход, който за 2013 г. е 2 200 лв. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст пък се увеличава само с 5 лева (3,4%) - от 145 лева става 150 лева.

Освен пенсиите за осигурителен стаж и възраст, на индексиране (осъвременяване) подлежат и пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, както и тези за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.

Индексирането на пенсиите ще се извърши върху действителния или запазен размер на пенсията към 31 март 2013 г., без изплащаните към нея добавки. Когато осъвремененият размер на пенсията е под новия минимален праг, той се приравнява към него.

Увеличението на пенсиите отпуснати до 31.12.2009 г. ще бъде с 9,8%. За тези отпуснати през 2010 г., то ще е 8,8%. За 2011 г. увеличението ще е 5,7%, а за тези през 2012 г. ще е 2,2%.

Определен е и нов размер на социалната пенсия за старост, която от началото на април от 100,86 лв. ще се увеличи на 110,00 лв. месечно.

При наследствените пенсии и вдовишките добавки осъвременяването се извършва върху размера на пенсията на наследодателя и е с коефициент спрямо годината на отпускане, ако същият е бил пенсионер приживе. Нарастването на средния размер на добавката е с 4,83 лв. (8,8%), според чл. 84 от Кодекса за социално осигуряване.

Увеличението на месечния разход за пенсии ще струва на държавата 50,2 млн. лв.

Разпореждания за осъвременяване няма да бъдат изготвяни. Пенсионерите, които желаят да получат заверено копие от разпореждането си, могат да го поискат лично или чрез упълномощено лице на място в съответното териториално поделение на НОИ или в негов филиал. Сроковете за обжалване на този административен акт ще се определят в зависимост от датата на връчването му. Услугата е безплатна и ще бъде достъпна от 1 април 2013 г.

От същата дата, на пенсионерите ще бъде предоставен достъп до разпорежданията им и през електронната услуга Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК, достъпна през интернет страницата на НОИ в рубрика Е-услуги/ Справки по ЕГН и ПИК.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.03 2013 в 17:39

Иване,далече си от истината,че в главата ми е Бузлуджа,ама ти си много далече от истината,нима един Учител е НЕОЕОРАЗОВАН???? Нима един Общински служител е НЕОБРАЗОВАН????? Изготвявам документи за пенсии и виждам какво получават после....280 до 300 лв пенсии. Нима майка ми,която има над 46 год.стаж трябва да получава 180 лв.пенсия....а за минималната пенсия,на която увеличението е само 5 лв.....нека всички тези хора се съберат и ти дадат тяхното увеличение за да стигнеш сумата,която искаш,те и без това на хората тия 5 лв са им 5 хляба....с тях и без тях все тая....той бедния е свикнал...ще понесе и още!!! А максимални пенсии...аз знам кои вземат,разбирам Иване.....не сме толкова прости!!!!! И не мога да приема,че работещ човек,с КВАЛИФИКАЦИЯ...взема много по малко от тия с Максимална пенсия....примери много....Не ме замесвай с Бузлуджа,защото си на грешен път!!!!

31.03 2013 в 17:24

Не завиждам,аз работя и издавам УП-2 и УП-3 съставям документи за пенсии,и нима смятате,че ние сме НЕОБРАЗОВАНИ????? Изготвям документи на Общински служители и на Учители,нима те са НЕОБРАЗОВАНИ,защото в някакъв пост се казваше,че някой си бил образован.....а нима тия хора са необразовани....нима ние работещите,които всеки месец внасяме осигуровките си,за да може Вие да си вземете веднага след това пенсиите.....но не Вие сте виновни,виновна е системата....не мога да проумея,че един Учител може да получи 280 лв.Пенсияа....а ние родените след 1960 г. които си внасяме допълнително УПФ за допълнителна пенсия УЖ),къде са тия наши пари,които се внасят по ЛИЧНА ПАРТИДА ???? Няма ги....къде са Пенсионните Фондове,където си внасяме допълнително парите....и защо незная някой който е починал ....наследниците му да са му взели...НЕГОВИТЕ,ЛИЧНИ ПАРИ.....къде отиват....кой ги лапа????? Не завиждам на пенсионерите...жал ми в за КВАЛИФИЦИРАНИ,млади хора,които могат да мечтаят за Максимална пенсия.....жалко е,и е смешно!!!!!

30.03 2013 в 23:08

Галя, не завиждай за големите пенсии, те не са големи, а заплатите са малки. Процентното увеличение е справедливо, в противен случай разликата между пенсиите съвсем ще се стопи и никой няма да има стимул да се осигурява, съвсем ще рухне пенсионната система.

29.03 2013 в 23:34

ГАЛЯ, Получавам висока пенсия, защото съм образован и съм се осигурявал на висока заплата. Удържали са ми за 42 години стаж 300 000 лв. Който е без квалификация и не си е правил сметката, ще получава по-малка пенсия. Друг е въпросът, че таванът отрязва част от пенсията ми и я дава на някой мързели и некадърен мангал, който никога не е работил. Това е несправедливото, ако можеш да разбереш. Ама май не можеш, защото в главата ти е Бузлуджа и равенството на комунистите. Не сме равни. Това е.

29.03 2013 в 20:39

Какви хора сте Вие бе...какви хора могат да кажат,че са увеличили пенсиите на хората...ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: от 145 пенсия става 150 лв....пенсия 700 става 770 лв. А ние,които работим не можем да вземем даже максимална пенсия...Аз Лично,мога да мечтая за такава заплата! Къде сте бе хора спите ли....или пак ще изберете ПОРЕДНИТЕ МУТРИ да ви управляват живота,да ви мачкат,и да ви гледат подигравателно от Парламента! Аз не мога да се примиря с това,работещ човек да не може да взема МАКСИМАЛНА ПЕНСИЯ даже,Минималната заплата да бъде два пъти и половина по малка от Максималната Пенсия......няма справедливост на тая земя...питам,къде са ми здравните осигуровки...Кой върти МОИТЕ пари от така наречения Фонд Пенсии.които постъпват в лична партида и ако утре УМРА,дали наследника ми,ще взема поне Пенсионния ми Фонд! Всички политици сте едни Алчни Копелета....и Не няма да се извиня за последните си думи....НЯМА!!!!!!! Искаме ревизия на Пенсионните фондове!!!!!

29.03 2013 в 19:27

Не е вярно,че малките пенсии се осъвременяват с по-малък процент от големите. Не забравяйте, че през юни 2012 година се повишиха само минималните пенсии- от 136,08 лв на 145 лв, а сега от 1 април на 150лв(т.е 136,08 лв х 9,8%). Всички пенсии от минималната до максималната се осъвременяват с еднакъв процент от 1 април. Просто имаше едно изпреварващо индексиране само на минималните пенсии и затова тяхното увеличение сега се допълва до 9,8%. Процентът се различава само от годината на отпускане, тъй като с годините расте средният осигурителен доход,който служи като база за изчисление на размера на пенсиите и новоотпуснатите са по-високи от старите и затова и процентът е различен при тях.

29.03 2013 в 18:00

Без да оспорвам нищо от казаното по-горе, с какво то променя факта, че малките пенсии се вдигат с 3%, а големите с 10%?

29.03 2013 в 17:57

Г-жо Величкова, не дигат най-много високите пенсии, а вдигат тавана.Вие може да имате пенсия от осигурителни вноски и трудов стаж над 1000 лв. но неможе да взимате повече от 770, какъвто е сегашния таван.А пенсиите са вдигнати всичките по обявените проценти, за определените години.