Във Варна обсъждат българското трасе на "Южен поток"

Последна промяна на 05 февруари 2013 в 08:58 2558 3

Газопровод. Снимка: БГНЕС
epa02180759 A picture made available on 31 May 2010 shows a view of the construction site for the OPAL natural gas pipeline near Lubmin, Germany, 27 May 2010. The 470km long OPAL pipeline connects the German baltic Sea coast, where the Nord Stream pipeline from Russia ends with the Czech Republic. According to operator WINGAS 50 per cent of the tubes have been welded. EPA/STEFAN SAUER

Във Варна започва обществено обсъждане на плановете за изграждане на трасето на "Южен поток" на българска територия. В дискусията са поканени еколози и неправителствени организации, съобщи БНТ.

На 15 ноември 2012 година България подписа инвестиционното решение за “Южен поток” с руския монополист “Газпром” срещу 9 % намаление на цената на газа.

Морската част на газопровода "Южен поток" ще преминава през 23 км български териториални води и ще влиза на брега 11 км южно от Варна на плажа "Паша дере". На сушата ще има 3 км тръби, преди газопроводът да се съедини със системата към Европа.

По време на разговорите ще бъдат поставени въпроси, свързани с фоновото ниво на шума от компресорните станции, както и изсичането на горите, под които ще преминава тръбата. Природозащитните ще обсъдят до колко опасен е проектът за плажа „Паша дере" и защитените местности Лимана и Ракитника.

Според еколозите изграждането на Южен поток може да навреди на туризма в региона и да застраши един от най-красивите девствени плажове у нас. Мненията и препоръките на природозащитниците ще бъдат представени на изпълнителите на строителството, за да бъдат отразени в бъдещия доклад за въздействието върху околната среда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2013 в 22:38

KYDE GI WIDQHTE TEZI 11klm ???? ili pishete bez da prowerqwate ?????

<strong>Моля, пишете на кирилица!</strong>

31.03 2013 в 10:26

Това, което се прави във Варна, е само запознаване с инициативата. Обсъжданията, които се вземат предвид от МОСВ при окончателното решение, се прави при изготвен доклад за ОВОС. Сегашните съобщения от този вид са само консултации с обществеността. Убедени сме, че местността "Ракитник" (територия на гр. Варна) ще бъде подложена на силен шум, на какъвто е подложена сега в резултат от работата на КС на "Мелроуз". Не можем да намерим данни от екологичните стъпки, предприети от българската фирма, инвеститор на сухоземната част, и считаме, че или работата им закъснява, или гледат да ни излъжат.

31.03 2013 в 10:16

Това, което се прави във Варна, е само запознаване с инициативата. Обсъжданията, които се вземат предвид при окончателното решение, се прави при изготвен доклад за ОВОС. Сегашните съобщения от този вид са само консултации с обществеността. Убедени сме, че местността "Ракитник" (територия на гр. Варна) ще бъде подложена на силен шум, на какъвто е подложена сега в резултат от работата на КС на "Мелроуз". Не можем да намерим данни от екологичните стъпки, предприети от българската фирма, инвеститор на сухоземната част, и считаме, че или работата им закъснява, или гледат да ни излъжат.