Учени скандират "Мафия" под прозорците на кабинета (снимки)

Александра Маркарян 13 февруари 2013 в 10:25 4313 2

Протест на учените. Снимка: Сергей Антонов
Протест на учените. Снимка: Сергей Антонов

Близо 150 учени излязоха на протест тази сутрин пред Министерския съвет. Те поискаха отмяна на цялото класиране на скандалния конкурс за 2012 г. на фонд “Научни изследвания”, заради който си тръгна бившият вече министър на образованието Сергей Игнатов.

Подсвирквания и скандирания "Мафия" прозвучаха малко след 10 ч сутринта под прозорците на "Дондуков" 1, където в този момент заседаваше правителството. Вчера премиерът Борисов даде да се разбере, че днес ще отговори какво ще бъде предприето по искането за пълна отмяна на конкурса в научния фонд. След края на заседанието стана ясно, че решението е да се обяви извънредна сесия на фонда, на която да бъдат преразгледани отхвърлените проекти.

Настояваме и да се намери професионалист, който да определи правилата на конкурсните сесии, а не това да правят ректорите на университетите, заяви Лазарин Лазаров от Клуба за академични реформи по време на протеста днес.

Учените издигнаха плакати с лозунги "Синдромът Гюров и Петров - никога вече", "ФНИ - магистрала на корупция", "Гладни, бедни, корумпирани - докога?"

Протестът беше охраняван от двайсетина полицаи. Той приключи към 11 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови