Турция: Атакуват офиси на Ердоган, полицията "стреля" с водни оръдия и газ

Последна промяна на 05 юни 2013 в 07:47 2920 4

Протестите в Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС
Протестите в Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредна нощ на безредици в Турцияполицията използва и тази нощ сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хиляди демонстранти в Истанбул и Анкара.

Протестиращите направиха опит да щурмуват офисите на премиера Реджеп Таийп Ердоган в двата града, като пренебрегнаха нарежданията на силите на реда да се разпръснат. 

Ожесточените сблъсъци между полицията и демонстранти в Истанбул, Анкара и Измир доведоха до много пострадали. Насилието от последните четири дни доведе до 1500 ранени в Истанбул и поне 700 в Анкара.

Вчера заместникът на премиера Бюлент Арънч поднесе публични извинения на пострадалите от действията на полицията и призова демонстрантите да прекратят протеста. Той обаче отказа да се извини „пред тези, които предизвикват безредици в турските градове и се опитват да посегнат на свободата на турските граждани”.

„Нас не са ни достатъчни изказванията на вицепремиера, турците приемат извинения само от ръководителя на правителството - Реджеп Ердоган, който се явява и главен проводник на днешната власт”, заявява кореспондентът Керим Огюш.

По неговите думи демонстрациите в Истанбул ще продължат до тогава, докато към народа не се обърне самия премиер.

Хиляди млади хора, на възраст между 20 и 30 години посрещнаха утрото на площад „Таксим” и близкия парк „Гези”.

Протестите започнаха на 27 май заради план за застрояване на зелени площи в парка "Гези" край площад "Таксим". Проектът предвижда изграждане на копие на казарма от периода на Османската империя, в да се помещават културен център, търговски център и джамия.

Протестите бързо се превърнаха в политически, антиправителствени демонстрации с искане за оставката на премиера Реджеп Ердоган. Той отказа да отстъпи от намеренията си за застрояване. Полицията отговори с насилие на протестите. Служителите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите. До момента официално е потвърдено за две жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2013 в 17:31

Що пък така се надяваш, нямаме си местни султанчета по места, или парковете не се застрояват и дърветата не се секат ???
Примери ли да ти давам ?
"Избрали са ме 55% от избирателите и акъл не искам да ми давате ..."

05.06 2013 в 12:40

Надявам се при нас да не се стига до чак толкова насилие, защото недоволството също и тук, по всичко личи, ще продължи да ескалира; предвид някои от упоритите, анти-народни проекто-решения, които нашите управляващи са склонни да правят...

05.06 2013 в 10:01

Да, така е, но тяхната "светска власт" беше също насилническа, ограничаваше се всяко свободно изразяване на мнение, а журналистите, които критикуваха биваха убивани от някой лумпен, без да се разкриват поръчителите.
Сега "тайната държава" на хунтата и вътрешния кръг на военните е премахната, но османистките забежки на Ердоган разгневиха много различни групи, а пък армията, която той унижи за да стане едновластен господар, сега не иска да му помага. Ако пък му помогне, ще стане заложник на противниците си.
Забрадките гласуват, но не могат да излязат сами срещу протестиращите.

05.06 2013 в 08:52

Аз защо имам някакъв спомен, че Ататюрк е реорганизирал властта давайки независимост на армията и тя е длъжна да се намесва във вътрешните конфликти само с цел запазване на светска държава. Явно Ердоган е подменил доста от командващите.