Турция: Атакуват офиси на Ердоган, полицията "стреля" с водни оръдия и газ

05 юни 2013 в 07:47 3382 4

Протестите в Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС
Протестите в Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредна нощ на безредици в Турцияполицията използва и тази нощ сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хиляди демонстранти в Истанбул и Анкара.

Протестиращите направиха опит да щурмуват офисите на премиера Реджеп Таийп Ердоган в двата града, като пренебрегнаха нарежданията на силите на реда да се разпръснат. 

Ожесточените сблъсъци между полицията и демонстранти в Истанбул, Анкара и Измир доведоха до много пострадали. Насилието от последните четири дни доведе до 1500 ранени в Истанбул и поне 700 в Анкара.

Вчера заместникът на премиера Бюлент Арънч поднесе публични извинения на пострадалите от действията на полицията и призова демонстрантите да прекратят протеста. Той обаче отказа да се извини „пред тези, които предизвикват безредици в турските градове и се опитват да посегнат на свободата на турските граждани”.

„Нас не са ни достатъчни изказванията на вицепремиера, турците приемат извинения само от ръководителя на правителството - Реджеп Ердоган, който се явява и главен проводник на днешната власт”, заявява кореспондентът Керим Огюш.

По неговите думи демонстрациите в Истанбул ще продължат до тогава, докато към народа не се обърне самия премиер.

Хиляди млади хора, на възраст между 20 и 30 години посрещнаха утрото на площад „Таксим” и близкия парк „Гези”.

Протестите започнаха на 27 май заради план за застрояване на зелени площи в парка "Гези" край площад "Таксим". Проектът предвижда изграждане на копие на казарма от периода на Османската империя, в да се помещават културен център, търговски център и джамия.

Протестите бързо се превърнаха в политически, антиправителствени демонстрации с искане за оставката на премиера Реджеп Ердоган. Той отказа да отстъпи от намеренията си за застрояване. Полицията отговори с насилие на протестите. Служителите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите. До момента официално е потвърдено за две жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови