ОПГ "Борисов-Найденов-Кокинов"

Последна промяна на 28 април 2013 в 16:06 17241 20

Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Снимка БГНЕС

Нека най-после започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Имам чувството, че след като изтече записът на 90-минутния разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, бяхме толкова шокирани, че не можахме да намерим точните думи.

ОПГ

ОПГ е милиционерско съкращение на "Организирана престъпна група". Нека видим как Наказателния кодекс определя какво е "организирана престъпна група":

Наказателен кодекс, член 93, ал. 20:

"Организирана престъпна група" е структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години. Сдружението е структурирано и без наличие на формално разпределение на функциите между участниците, продължителност на участието или развита структура.

На 15 април групата "Борисов-Найденов-Кокинов" се събира в Банкя именно за това - за да съгласува извършването на престъплението възпрепятстване на правосъдието и да съгласува как да избегне правосъдието за предишно свое престъпление - раздаване на средства от държавния бюджет (и европейските структурни фондове). Това престъпление добре е описано в член 256 от Наказателния кодекс:

(1) Който чрез използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ получи от държавния бюджет неследваща се парична сума в големи размери или даде възможност на друго лице да получи такава сума, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено с участието на лице по чл. 255, ал. 2 или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, или ако получената парична сума е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.

Обърнете внимание на думата "неистински". Според признанията на Мирослав Найденов пред доскорошния премиер Бойко Борисов, документите за кандидатстване по обществени поръчки НЕ са писани от служители на министерството. А от "Криси  и Боян - педераса на Сашо" под вещата координация на Ани Русчева (служител на медийния магнат Красимир Гергов) и Дияна Дамянова (собственик на агенция Д&Д, която обслужва "Лукойл").
Въз основата на тези неистински поръчки, организираната престъпна група е дала възможност на лица да получат от държавния бюджет "неследваща се парична сума в големи размери". А размерите наистина са големи. Става дума са суми от порядъка на десетки милиони левове.

Понеже в чл. 93 понятието "организирана престъпна група" е обвързано с тежестта на престъплението (предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години) , нека погледнем внимателно и алинея 2 от чл. 256. Тя предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години и конфискация на имуществото.

Последното не е за подценяване. Отдавна се говори, че имаме един много богат човек на върха на държавата, който наскоро е празнувал третия си милиард. И си заслужава да се припомни, че едно от основните искания на протестите беше връщане на заграбеното.

Записите от скандалния разговор:

В отделни текстове ще разгледаме и другите престъпления, които стават ясно от записа на ОПГ Борисов-Найденов-Кокинов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.05 2013 в 08:56

Остроумна шегичка?
Като за Боко&Цвъко става.
Ха-ха-ха.

01.05 2013 в 16:43

Не само че записът е направен от БСП, а лично Станишев е организирал сбирката в къщата на мутрата и е сипал в главите им помията, която бълваха.
И освен тов им е ср@л и в гащите.

30.04 2013 в 15:15

Аз съм учил в ОПГ - Образцова Политехническа Гимназия. Сега се оказва, че съм просто един престъпник .....

30.04 2013 в 07:12

Защо, по дяволите, Бойко Борисов не развали "окончателен договор от по времето на тройната коалиция за скъпия ток, подписан от енергийния холдинг с разрешението на Румен Овчаров, който ощетява държавата за милиарди"?
Може би защото основен бенефициент е жената, с която не живее?
Където има далавера, партии няма!

30.04 2013 в 07:06

Май повтаряме лафовете от случая с Мишо Бирата? Незаконни, манипулирани?
Късно е, чадо, мандалото хлопна.
ПП Нема как да отсвирим БСП-то, щото то роди Боко. За жалост.

30.04 2013 в 06:58

В канцеларията нема как да стане, щото там Боко само гледа чалга по талавизора, праска карти или пие кафе с Дудука.
Такива записи требе а се праат на тенискорта или на игрището, кога рита топка на вързано. Губиш мачлето, плащаш си вързаното (от 5 до 100 милиона) и да не плачкаш, печелиш държавна поръчка.
Прав си, абсурд е.

30.04 2013 в 06:30

Че става дума за незаконен запис, направен от хора на БСП, е ясно. Дали обаче това, което е записано, е вярно и дали отразява истината или е сглобен театрален номер, все още не е ясно. Затова на изборите нека най-напред да отсвирим БСП, защото сам правят незаконни записи, а после се оплакват, че такива прави ГЕРБ. А ако текстът на незаконния запис отразява истината - да отсвирим и ГЕРБ.
Мисля, че така ще бъде и най-справедливо, и най-изгодно за държавата и за народа. Защото само така ще бъдем не срещу някаква политическа партия, която не ни харесва по някакъв начин, а против всички политически партии, които лъжат, крадат и ни ограбват.

30.04 2013 в 06:15

Емил Димитров: Радвам се на всички коментари срещу и против ГЕРБ! Истината топли сърцето ми!

Добре, Емиле! Но защо истината радва сърцето ти само когато коментарите за няколко милиона аванта са срещу ГЕРБ, а не го радва когато се отнася за подписания окончателен договор от по времето на тройната коалиция за скъпия ток, подписан от енергийния холдинг с разрешението на Румен Овчаров, който ощетява държавата за милиарди?
Защо, по дяволите?

29.04 2013 в 18:44

Така е. Трябва да си ги изберем пак и да ги дочакаме да снесат всичко това в канцеларията на МС. Иначе Прокуратурата никога няма да научи за тези записи. Освен друго, те не са поръчвани, не са официални, т.е. са направени без санкция. Нито на Флоров, нито на ЦвЦв. Те, де юре не съществуват. А това, според закона, означава, съдържанието им да се изтрие и така подготвените файлове да се дават на медиите. Че как ?

29.04 2013 в 10:13

Странно е да се обръща внимание на незаконни записи,които не са направени в работна обстановка,а в частен дом, където обектите може да са били и по пижами,може да са пийнали и могат и мръсни вицове да разправят срещу когото си искат и както си искат.Съвсем друго щеше да е ако този разговор е проведен в канцеларията на министър председател, или в приемната на прокурор, или в министерството на земеделието,а министър председателя е бивш и министъра е бивш,а прокурора е на гости на познати.Абсурд