Цветлин Йовчев: Заговор срещу Борисов е невъзможен

21 юни 2013 в 08:39 2941 13

Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

В една демократична държава такова нещо като заговор срещу Бойко Борисов не може да се случи.

Така вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира изказването на бившия премиер, който вчера обяви, че е подготвено убийството му. Според заговора, в който съучастие имали Делян Пеевски, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Борисов е трябвало да бъде арестуван, след което - убит.

"Когато има такива сигнали, те трябва да се предоставят на отговорните институции. Не може да се хвърлят такива бомбастични твърдения в пространството, без да се дадат никакви факти и подробности, които да могат да се проверят. Те правят едно твърдения, метнато в пространството”, коментира тази сутрин пред "Нова телевизия" Цветлин Йовчев.

Той обясни, че в ситуация на протести и напрежение в страната не може да се хвърлят такива твърдения, което може да взриви обществото. Той заяви, че политиците трябва да бъдат внимателни, защото тяхната агресия се предава на улицата.

„По време на срещите ми с главния прокурор не са обсъждани конкретни дела, на втората среща са обсъждани такива, но нищо подобно и свързано с г-н Борисов. За да се говори за арест, това означава, че трябва да има извършени тежки престъпления”, коментира още вътрешният министър.

Обвиненията в заговор срещу Борисов бяха опровергани от главния прокурор Сотир Цацаров. В четвъртък той определи твърденията на бившия премиер като нелепи. “Не мога да говоря за никакъв план за задържане и най-малкото за това, което вие ми казвате, защото аз трудно мога да си помисля, че Бойко Борисов е казал такова нещо, че има план за ликвидирането му в следствения арест. Това е меко казано нелепо. Има Конституция, има Наказателнопроцесуален кодекс. Конституцията ясно предписва при какви условия народен представител може да бъде задържан и какви са предпоставките за това. Нека не изпадаме в параноя на държава, която едва ли не се намира в своето развитие 50 години назад или държава, която едва ли не е на прага на военната диктатура”, посочи Цацаров.

Йовчев разкри, че е научил за кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС малко преди официалната му номинация и призна, че е бил изненадан от идеята. Вътрешният министър сподели обаче, че не е очаквал толкова остра реакция на обществото. Той не пожела да уточни кога точно е научил за скандалния кандидат. Казали му само, че номинацията е политическа. Йовчев каза, че с него не са дискутирани и промените в закона за ДАНС. Той обаче смята, че има логика да се направят подобни промени.

По повод на назначението на Иван Иванов той каза, че той също е политическа номинация, бил е проверен в масивите на МВР и ДАНС и нищо уличаващо не е излязло за него. "Когато научих фактите от медиите, веднага реших, че трябва да го освободя. Може да е прекрасен млад човек, но не може да има никакво съмнение към хората, които ще се борят с престъпността", уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!