Цацаров: Заговор срещу Борисов? Това е нелепо

Юлиан Христов 20 юни 2013 в 11:41 3542 8

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

Твърденията на Бойко Борисов за заговор за неговото арестуване и последващо елиминиране са нелепи.

Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

По-рано днес Борисов напусна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и хвърли бомбата, че срещу него е подготвен сценарий, зад който стои Ахмед Доган. Според експремиера с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС се е целяло Борисов да бъде арестуван и убит в ареста. Това е станало на срещата на Пеевски, Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев миналия петък. 

Главният прокурор не скри учудването си от изказването на Борисов. Пред журналисти след заседанието на Висшия съдебен съвет Цацаров каза, че му е трудно да си помисли, че Борисов е казал такова нещо. Той обясни, че политическото говорене не трябва да прераства в спекулации за сметка на прокуратурата. Прокуратурата не участва в сценарии и никой не тича в прокуратурата, за да съчинява сценарии, коментира главният прокурор, като обясни, че арест на Борисов не е подготвян. 

"Не мога да говоря за никакъв план за задържане и най-малкото за това, което вие ми казвате, защото аз трудно мога да си помисля, че Бойко Борисов е казал такова нещо, че има план за ликвидирането му в следствения арест. Това е меко казано нелепо. Има Конституция, има Наказателнопроцесуален кодекс. Конституцията ясно предписва при какви условия народен представител може да бъде задържан и какви са предпоставките за това. Нека не изпадаме в параноя на държава, която едва ли не се намира в своето развитие 50 години назад или държава, която едва ли не е на прага на военната диктатура", посочи Цацаров.

Главният прокурор каза, че не е наясно защо не е бил поканен на днешното заседание на КСНС, на което ще се разгледа състоянието на сектора "Сигурност".

КСНС се провежда в момент, в който президентът няма съветник по националната сигурност. По информация на OFFNews ген. Стоимен Стоименов е напуснал поста си, като за това е посочил лични мотиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!