ЦРУ: Корупцията в България възпрепятства бизнеса

OFFNews 12 октомври 2012 в 09:46 2385 5

ЦРУ: Корупцията в България възпрепятства бизнеса

Корупция в държавната администрация, слаба правосъдна система и присъствието на организираната престъпност, продължават да възпрепятстват инвестиционния климат и икономическите перспективи в България.

Това е становището на ЦРУ в т.нар. „Книга с факти за света“ (The World Factbook), която е обновена към 4 октомври тази година.

В документа се казва още, че въпреки че в страната има благоприятен режим за инвестиции, включително ниски, плоски корпоративни подоходни данъци, предизвикателствата за износа остават.

„България, бивша комунистическа държава, присъединила се към Еврпоейския съюз на 1 януари 2007 година, достигна близо 6% годишен икономически растеж в периода 2004-2008 година, което доведе до значителни нива в банковото кредитиране, потреблението и преките чуждестранни инвестиции. Няколко последователни правителства показаха ангажимент за икономически реформи и отговорно фискално планиране, но глобалната криза рязко намали вътрешното търсене, износа, притока на капитали, както и промишленото производство. БВП се сви с 5,5% през 2009 г., остава в застой през 2010 г., въпреки значителното възстановяване на износа и през 2011 г. е нараснал с около 2,2%“, се посочва в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови