Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

ЦРУ: Корупцията в България възпрепятства бизнеса

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2012 в 09:46 1628 5

ЦРУ: Корупцията в България възпрепятства бизнеса

Корупция в държавната администрация, слаба правосъдна система и присъствието на организираната престъпност, продължават да възпрепятстват инвестиционния климат и икономическите перспективи в България.

Това е становището на ЦРУ в т.нар. „Книга с факти за света“ (The World Factbook), която е обновена към 4 октомври тази година.

В документа се казва още, че въпреки че в страната има благоприятен режим за инвестиции, включително ниски, плоски корпоративни подоходни данъци, предизвикателствата за износа остават.

„България, бивша комунистическа държава, присъединила се към Еврпоейския съюз на 1 януари 2007 година, достигна близо 6% годишен икономически растеж в периода 2004-2008 година, което доведе до значителни нива в банковото кредитиране, потреблението и преките чуждестранни инвестиции. Няколко последователни правителства показаха ангажимент за икономически реформи и отговорно фискално планиране, но глобалната криза рязко намали вътрешното търсене, износа, притока на капитали, както и промишленото производство. БВП се сви с 5,5% през 2009 г., остава в застой през 2010 г., въпреки значителното възстановяване на износа и през 2011 г. е нараснал с около 2,2%“, се посочва в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2012 в 13:12

Дедо поп слабо го бригат американските проблеми - има си американци да се тревожат за тях. Лошото е, че нашите не са много различни.

12.10 2012 в 13:10

Ха ха ха! За коментаторите по-горе: Напъваме се да видим прашинката в окото на другия, а не виждаме гредата в собственото! ....България е затънала в зависимости към организираната престъпност и корупция като една африканска държава и на това слабата ни правораздавателна система не може да противостои по никакъв начин! Май нашият проблем е важният, а не техния!

12.10 2012 в 12:13

Най-лесно е ЦРУ да хване да цитира Уикилийкс :)

12.10 2012 в 10:59

Не знам к'во са открили, 'ма не са открили разликата между комунизъм и социализъм. При нас комунизъм така и не беше построен. Освен това и правораздавателната система в щатите не е от най-бляскавите примери на равно правосъдие, предвид, че се управлява в голяма степен от платежоспособността на страните. Иначе в цяла Западна Европа щяха да са изкопирали. По принцип ЦРУ ако ги питаш, по-добра държава за живеене от САЩ няма.

12.10 2012 в 10:03

ЦРУ откри Америка.