Цялата информация на държавата безплатно в нета

Николаос Цитиридис 11 април 2013 в 16:47 1872 0

Ивайло Калфин, евродепутат
Ивайло Калфин, евродепутат

Цялата публична информация, която държавата, институциите и общините събират, да се качва свободно в интернет.

Това е основната идея на проекта за осъвременяване на старата директива на ЕС за повторна употреба на информацията от обществения сектор, който Европейската комисия (EК) предлага.

Директивата е известна и като директива за отворените данни. Изключения трябва да има само за секретната информация, свързана с националната сигурност, и за личните данни на хората.

Основен докладчик на Европейският парламент (EП) по директивата е Ивайло Калфин, лидер на делегацията на българските социалисти в ЕП.

Калфин е убеден, че „идеята може реално да промени и подобри нашия живот. Тя изисква да се смени мисленето на администрацията и тя да прави публично достояние цялата информация, която има, а не както сега сама да решава, какво да казва или да скрие от гражданите. Това ще доведе и до повече прозрачност и ефективност в работата на администрацията, по-добро използване на информацията, която плащаме с данъците си, и в крайна сметка до значителен икономически ефект и подобряване на живота на хората”.

Директивата изисква данните да бъдат предоставяни в суров вид, във формат удобен за машинна обработка, за да може лесно да се анализират с компютри от фирми и граждани, които искат да ги използват.

Информацията трябва да бъде безплатна или да струва възможно най-евтино, на себестойност.

Предвиден е и обществен регулаторен орган, които да преценява дали информацията е предоставена в пълен обем, и пред който да се защитава цената, която се изисква за данните.

40 милиарда евро годишно ще спечели европейската икономика, ако правителствата, публичните институции и общините предоставят в интернет в отворен формат данните, с които разполагат. Това показва изследване по темата, поръчано от Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови