Парламентът няма да гледа втория вот на ГЕРБ

Елица Мартинова 30 септември 2013 в 12:27 1444 8

Михаил Миков, Снимка: БГНЕС
Михаил Миков, Снимка: БГНЕС

При всички случаи до гласуването на проекта за решение по първия вот не виждам правно основание, а и житейска логика, да започнат разисквания, които по своя предметен обхват вече бяха проведени и приключени на 26 септември 2013 г.

Това пише председателя на Народното събрание Михаил Миков в писмо, изпратено до лидерите на всички парламентарно представени партии.

Ето какво е неговото становище по въпроса с втория идентичен вот, който ГЕРБ внесоха отново в деловодството, след като обявиха заседанието в четвъртък за нелегитимно:

В случай, че първият вот бъде отхвърлен от народните представители, предложението за гласуване на недоверие на Министерския съвет, внесено на 26 септември 2013 г., ще бъде недопустимо по смисъла на чл. 89, ал. 3 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 106 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В случай, че първият вот на недоверие пък бъде приет и народните представители гласуват недоверие на Министерския съвет, то пак няма да е налице правно основание за провеждане на разисквания, защото при тази хипотеза министър-председателят ще трябва да подаде оставка на правителството и по този начин вторият вот ще бъде безпредметен.

OFFNews припомня, че ГЕРБ застават категорично зад правото си да внесат същия вот повторно с обяснението, че дискусиите по първото предложение са били нелегитимни, след като председателят Миков нареди на квесторите да преброят ръчно присъстващите, с което преодоля бойкота на Борисов.

В писмото си Миков припомня на Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, че дебатите по вота, мотивиран с провала на Министерството по инвестиционното проектиране, са приключили в 10.55 ч. в четвъртък.

Според правилника вотът трябва да бъде гласуван най-малко 24 часа след края на дебатите. В петък обаче парламентът отново не успя да събере кворум, за да заработи, поради бойкота на ГЕРБ и отсъствието на „Атака“. В този смисъл гласуването на недоверието към Министерски съвет трябва да се състои в сряда, ако парламентът успее да събере 121 депутати, за да започне заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!