Църквата чества Успение Богородично

15 август 2012 в 07:56 1182 0

Православната църква чества днес Успение на Пресвета Богородица, който е един от 12-те най-големи християнски празници.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка - нейното успение. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. 

Три дни преди смъртта архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе в своето царство. Последното ѝ желание е да види светите апостоли заедно.

Погребват я в една пещера край  Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата и закъснелият Апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. 

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за умрелите. Селищата с църкви "Успение на Пресвета Богородица" имат храмови празници.

Провеждат се родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пилешка каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари. 

В този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна, Маша, Мика, Мира, Мара и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови