Църква на Кольо Фичето е превърната в бунище

Елица Мартинова 11 февруари 2013 в 10:08 2109 1

Църква, Снимка: БГНЕС, Архив
Църква, Снимка: БГНЕС, Архив

Архитектурен шедьовър на майстор Кольо Фичето – църквата „Св. Св. Константин и Елена“ във Велико Търново, се е превърнала в сметище, съобщи БНТ.

Сигнал по случая са подали гражданите на града.

Храмът е затворен повече от 20 г., защото фасадата е разрушена и се нуждае от основен ремонт.

Това е допринесло влошеното състояние на църквата в момента. Според сигналите на гражданите много хора гледат на църквата като на място, където могат да изхвърлят боклуците си.

Същото обяснение по въпроса са дали и от общината. По думите им край храма има поставени контейнери, но безотговорни граждани си изхвърлят боклуците навсякъде.

„Може би три-четири пъти в годината се прави едно основно почистване. Мястото не е много социализирано в момента и затова си позволяват да хвърлят боклуци, въпреки контейнерите. На този етап това е строителен обект, не може да изглежда много по-добре“, е обяснението на Ганчо Карабаджаковзам.-кмет на Велико Търново.

Според него надежда за по-светло бъдеще на храма има, защото общината най-накрая е събрала пари за ремонт на фасадата.

"Има осигурени средства за покрива, очаква се времето да стане малко по-топло и да започне интензивно ремонтът на църквата. Повече от 30 години не е правено нищо", добавя Карабаджаков.

Събрани са близо 200 000 лв., които ще стигнат за ремонта на фасадата и покрива. Общината обаче търси средства за цялостен ремонт и вътрешна реставрация на църквата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews