"Студентите питат: Не ви ли е срам" в пленарна зала (видео)

Нели Чолашка 18 октомври 2013 в 09:30 12109 36

Протестиращи студенти в парламента. Снимка: БГНЕС
Протестиращи студенти в парламента. Снимка: БГНЕС

Трима младежи  разпънаха плакати: „Студентите питат: Не ви ли е срам?” на балкона над пленарната зала в парламента.

Квесторите веднага побързаха да приберат плакатите на младежите и да ги изведат от пленарната зала, но председателят на парламента Михаил Миков (БСП) също излезе с думите: "Я поканете тези момчета при мен, да пием едно кафе".

Парламентът е демократична институция и няма нищо лошо в тази акция, коментира зам.-председателката на парламента Мая Манолова от БСП, който заведе студентите при Миков и се върна да води заседанието.

На въпрос как са влезли студентите в Народното събрание, Манолова коментира: „Парламентът е най-публичното място в държавата".

След близо половин час на кафе с Миков младежите обявиха, че не са сближили позициите си.

И тримата са студенти в Софийския университет - Ивайло Динев, специалност културна антропология, Ангел Златков, специалност минало и съвремие на Югоизточна Европа и Румен Стоев, право и обясниха, че представят себе си и не са платени.

Те обяснили още на Михаил Миков, че са предприели акцията с плаката, защото институцията Народно събрание е делегитимирана и няма авторитет пред гражданите.

Като основна грешка студентите определиха назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и затова управляващите трябва да поправят тази грешка чрез оставка и нови избори.

Попитани какво искат да кажат на премиера Пламен Орешарски те бяха единодушни: „Оставка".

Видео от акцията: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!